Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması kararına, “ekspres bir süreç” için, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Brüksel ve Washington’un kurmak istediği sahnenin eşlik ettiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Ekspres Süreç İçin Baskı Yapıyorlar- Mustafa Akıncı’nın Hedeflerine Teveccüh Gösteren Eide, Brüksel ve Washington’un Birlikte Denize Açılması” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Brüksel ve Washington’un, 11 Nisan’da açılacak ve Temmuz ayında sonlanması beklenen, “fırsat penceresine” yönelik bilindik mazereti kullanarak, Kıbrıs sorununda “ekspres bir süreç sahnesi” kurmayı istediğini savundu.

Gazete bu dönmede(Temmuz ayı), Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde yeni araştırmaların başlayacağının da tahmin edildiği, bunun ardından ise başkanlık seçimleri kampanyasının  start alacağına da dikkati çekti.

Gazete bunların, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Brüksel’de bulunduğu süre zarfında, müzakerelerin yeniden başlamasına rıza göstermesi karşılığında,  elde ettiği “hediyelerden”  bazıları olduğunu ileri sürerken  Akıncı’nın, olumlu yanıt vermesi için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in müdahalesine de gereksinim olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonatahan Cohen’in Brüksel’de Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmeler yaptığını ve bu çerçevede, 11 Nisan’da doğrudan müzakerelerin yeniden başlamasıyla çözümün hızlandırılması konusunu ortaya koyduğunu belirten gazete, Kıbrıs Türk liderinin, gerek Brüksel gerek Washington’dan zaman takviminin belirlenmesi için nüfuzlarını kullanmasını talep ettiğini savundu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın temaslarının ardından, geriye kalan zaman diliminin az olduğu, Nisan ve Mayıs aylarının belirleyici olacağı şeklinde yapmış olduğu açıklamaların tesadüf olmadığını da ileri sürdü.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, Akıncı’nın temasları sırasında Türk vatandaşlarının 4 özgürlükten yararlanması şeklindeki Türkiye’nin talebini de ortaya koyduğunu ve Türkiye’nin talebinin, 4 özgürlükle ilişkili değil, olası bir çözüm durumunda Kıbrıs’taki Türkler ve Yunan vatandaşları arasındaki eşdeğer hakların sadece garanti altına alınmasına dayandığını dile getirdiğini savundu.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, gerek Brüksel gerekse Washington’un Türk talebine anlayış gösterdiğini, bunun da, Rum tarafını zora sokacağı ayrıca (Rum tarafının)  Ankara’ya yönelik ikili kolaylıklar sağlamaya çağrılacağının görüldüğünü belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasındaki görüşmenin gerçekleştirilmesine Eide’nin müdahale ettiğini savunan gazete, Juncker’in, Akıncı ile bugün görüşme talebinde bulunduğunu ancak Akıncı’nın, 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yer alacak olması nedeniyle bunu ret ettiğini, yapılan müdahalenin ardından, Juncker’in programını değiştirdiğini, Strazburg’tan Brüksel’e dönerek kendi inisiyatifiyle Akıncı ile bir araya geldiğini yazdı.

“GUTERRES AKINCI İLE GÖRÜŞMESİNDE SAMİMİ ANCAK KATI”

Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleştirilen görüşmenin içeriğine yer verdi.

Guterres ile Akıncı arasındaki görüşmenin, iyi bir ortamda gerçekleştirildiğini ancak Guterres’in, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerin devam etmesini istediği şeklindeki söylemini kast ettiği sürece,  müzakerelerdeki durumların bir sıraya girmesi gerektiği konusunda ise net davrandığını yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin telefonda yaptığı müdahalenin de belirleyici olduğunu belirtti.

Akıncı’nın, BM tarafından, müzakerelerin yeniden başlamasının, DİSİ’nin önerisinin onaylanmasıyla ilişkilendirilmesinden bahsettiğini ancak BM’nin, bunu yapmasının mümkün olmadığı şeklinde yanıt verdiğini belirten gazete, Akıncı’nın ayrıca metodolojinin değişmesinin gerekliliği, siyasi eşitlik ve etkili temsiliyet konusundaki Kıbrıs Türk tezlerine ilişkin görüşlerini de dile getirdiğini yazdı.

Habere göre, BM Genel Sekreteri Guterres ise Akıncı’ya, uygun faaliyetleri ileriye götürdüğü sürece, müzakere masasına dönmesinde, kendisinin(Guterres) ve Anastasiadis’in, ( Akıncı’ya) yardım etmeye hazır olduğunu da aktardı.

Gazete aynı haberinin içerisinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün Berlin’de temaslarda bulunacağını anımsattı.

Gazete Eide’nin, Ada’ya döneceği Pazartesi günü müzakerecilerle bir araya gelip gelmeyeceği konusunun da hala açık olduğunu yazdı.

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, müzakere masasına dönmesi konusunda ikna edilmesi için, Akıncı’ya yönelik olarak müdahalesinin katalizör olduğunu” belirtti.

Avrupalı yetkililerin, ilk baştaki tutumunun da, Akıncı’nın, Rum Meclisi’nin yarınki kararı koşuluna bağlı olarak müzakerelere yeniden başlamasına rıza göstermesinde  rol oynadığını belirten gazete, Guterres’in, Akıncı’ya yönelik mesajının da “şu anda masada bir müzakereci var ve seni bekliyor” şeklinde olduğunu savundu.

Simerini gazetesi, BM’nin, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin yapmış olduğu “baskının” sonuç verdiğini, buna ilişkin kararın, Guterres-Akıncı görüşmesinin ardından geldiğine de dikkati çekti.

Gazete, bilgilere atıfta bulunarak, gelecek Salı günü olan müzakere tarihinin nihai olarak belirlenmesine önemli ülkelerin büyükelçilerinin de yardım ettiğini yazdı.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesi Rum siyasi partilerin, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin açıklamasına yer verdi.

Habere göre DİSİ, yaptığı açıklamada, BM’nin yapmış olduğu açıklamada müzakerenin, koşulsuz ve şartsız devam edeceğini dile getirdiğine dikkati çekerken Guterres’in katalizör rol oynadığının da tespit edildiğini ifade etti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu açıklamasında, Kıbrıs sorunundaki önemli konuların serbest görüşülmesiyle özlü müzakerelerin yapılmasını talep etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs Rum tarafının tezinin güçlendirilmesi için Kıbrıs sorununda Anastasiadis tarafından daha talep edici bir siyaset ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı açıklamasında, kendi aralarındaki anlaşmazlığa odaklanmak yerine Türkiye’nin planlarının bertaraf edilmesine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Rum Çevreciler ve Vatandaşlar İşbirliği, yeni tur müzakerelerin, Akıncı’yı “mantıklı görüşlere sürüklemesi” temennisinde bulundu.

ELAM ise açıklamasında, federasyonun esiri iken umudun var olmasının mümkün olmadığını belirtti.

ÇİPRAS’TAN DESTEK

Fileleftheros gazetesi ise bir başka haberinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasına destek veren açıklamasına yer verdi.

Habere göre Çipras, müzakerelerin özlü olması temennisinde de bulundu.