Rum Meclisi’nin geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdiği ve  DİSİ’nin okullarda kutlanacak olan anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak Eğitim Bakanlığı’na veren yasa tasarısının oylandığı oturumunun yankılarının devam ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum siyasi partilerinin dün açıklamalarına devam ettiklerini, açıklamalarında sadece Meclis oturumuyla sınırlı kalmadıklarını, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin beklentilerini de aktardıklarını yazdı.

Habere göre DİSİ Milletvekili Nikos Tornoridis, ülkenin yeniden birleşmesi ve özgür kalmasının tek yolunun müzakereler olduğunu belirtirken,  Kıbrıs Türk tarafının yapıcı önerilerle masaya gelmesi temennisinde de bulundu.

Tornaridis, bazı kişilerin son zamanlarda zehirli söylemlerle halkı böldüğünü, bunun devam etmemesi gerektiğini, çünkü bunların “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin değerini düşürerek,  maalesef istemeden büyük zarara neden olduklarını  belirtti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, dün yaptığı açıklamada, yine meclisten geçen yasa için “Akıncı’nın yasası” dedi.

Papadopulos, Türkiye’nin, “Akıncı’nın yasasının” oylanmasına ilişkin teşekkürünün, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ni bağlaması ve Baf açıklarında tatbikatları olduğunu savundu.

Papadopulos açıklamasında ayrıca sürekli taviz ve cömert sunumlarla, halkın milli açıdan aşağılanmasıyla, sadece Türk uzlaşmazlığının cesaretlendirilmesinin ve yüreklendirilmesinin sağlandığının herkes tarafından anlaşılması temennisinde de bulundu.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında, hükümetin, Kıbrıs sorununu idare etmede başarısız olduğunu belirtti.

Rum Çevreciler ve Vatandaşlar İşbirliği, müzakerelerin yeniden başlaması ışığında, düşük beklentilerden söz etti.

ELAM ise açıklamasında, diz çökmüş iki partinin, hükümetin rızasıyla, Akıncı’nın taleplerine boyun eğerken, Türkiye ve kuzeyden olan kışkırtmaların, “olumlu havanın” desteklenmesi için azalmamış bir şekilde devam ettiğini ileri sürdü.