Rum siyasi partilerinin, liderlerin ortak açıklamasını farklı okuduğu ifade edildi.

Politis gazetesi “DİSİ Başka Açıklama Okudu, DİKO Başka… DİSİ Soğukkanlılık ve İtidal Tavsiye Ediyor- DİKO ve Diğer Küçük Partiler Hakemlik ve Taahhütler Görmekte Israr Ediyor” başlığıyla yayımladığı haberinde, partilerin açıklamalarına yer ayırdı.

DİSİ

Gazeteye göre, yaptığı açıklamada, masada Kıbrıs sorununun kabul edilebilir çözümüne ilişkin temel ilkelerin talep edilmesi için soğukkanlılık, itidal aynı zamanda kararlılık gerektiğini ifade eden DİSİ partisi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gösterdiği çabayı destekleyerek, bu gibi zamanlarda işbirliği ve birlik ruhu sergilemelerinin ulusal açıdan faydalı olacağını ifade etti.

Buna paralel olarak, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in New York dönüşünde halkı bir basın toplantısıyla bilgilendirme konusundaki kararından memnuniyet duyduğunu da belirten DİSİ, bu kararın, bazılarının iddia ettiğinin aksine, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun ele alınmasında, şeffaf bir şekilde ilerlediğini gösterdiğini savundu.

DİKO

DİKO’nun ise, ortak açıklamayı tamamen zıt bir şekilde okuduğunu yazan gazete, DİKO Basın Sözcüsü Athos Andoniadis’in, “Hristofyas dönemindekiler de dahil olmak üzere, son sekiz yılın bütün tavizlerinin kilitlendiği yorumunda bulunduğunu” kaydetti.

Gazete, Andoniadis’e göre “dünkü ortak açıklamadan, 11 Şubat 2014 tarihli Anastasiadis-Eroğlu anlaşmasının müzakere temeli olarak kabul edildiğinin ve Rum kesiminin tavizlerinin kilitlendiğinin ortaya çıktığını, çünkü önemli ilerlemelerin yalnızca Rum kesiminin büyük ve tehlikeli tavizlerde bulunduğu konularda sağlandığını, öte yandan Türk tarafının bir şeyler vermesi gereken konuklarda ise, yalnızca görüş alışverişinde bulunulduğunu” iddia etti.

Gazeteye göre DİKO ayrıca Anastasiadis’i, ilerleme olmadan neden üçlü bir görüşmede yer almayı kabul ettiği ve BM Genel Sekreteri Ban’ın aktif katılımının ne içerdiğini izah etmeye de çağırdı.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Dayanışma Hareketinin de ortak açıklamayı yorumladığını yazan gazete, Dayanışma Hareketi Basın Sözcüsü Yannis Selinopulos’un, ortak açıklamanın, müzakerelerle ilgili yavan bilgilendirmeye, herhangi bir şey katmadığını söylediğini iletti.

2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması niyetinin, bağlayıcı olmayabileceğini ancak sıkı bir zaman takvimi olmayı sürdürdüğünü de iddia eden Dayanışma Hareketi, ortak açıklamanın sonunda, BM Genel Sekreteri Ban’ın sürece daha aktif katılımına dair ifadenin ise, hakemlik teşkil etmemesini umduğunu ekledi.

EKOLOGLAR

Gazeteye göre, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ise açıklamasında, ortak açıklamayla esasında yeni bir şey eklenmediğini ifade etti.

Gazeteye göre Ekologlar, anlaşmazlıkların BM Genel Sekreteri Ban’ın müdahalesiyle nasıl çözüleceği sorusunu da ortaya koydu.

Rum Ulusal Halk Cephesi ELAM ise açıklamasında, ortak açıklamanın minimum düzeyde 11 Şubat 2014 ortak açıklamasının onaylanmasından ibaret olacağını ileri sürerek, 25 Eylül’de yapılacak üçlü görüşmeye ise karşı olduğunu ifade etti.

Habere göre ELAM, “bu tür hareketlerin kendi değerlerinin düşürülmesi sonucuna sahip olduğunu, işgal oluşumuna ise devlet statüsü verdiğini” öne sürdü.

Simerini gazetesi ise “Hakemlik Korkusu” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın sürece aktif katılımının hakemlik biçimi almayacağına dair güvencelerine rağmen, muhalefet partilerinin, ortak açıklamanın BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından okunmasını, bu tarz bir olasılıkla ilgili tehlikenin habercisi olarak nitelediklerini yazdı.

Haravgi ise “Muhalefet Partileri Hakemlik ve Zaman Takvimleri Görüyor” başlıklı haberinde, DİKO’nun son sekiz yılın bütün tavizlerinin kilitlendiği yorumunda bulunduğunu yazdı.

BM GENEL SEKRETERİ BAN’IN AÇIKLAMASI

Öte yandan Rum gazeteleri, BM Genel Sekreteri Ban’ın, 71’inci BM Genel Kurul Toplantısının başlangıcında düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs sorunuyla ilgili sözlerine de yer verdiler.

Buna göre Haravgi gazetesi habere “Ban İki Liderin İnisiyatifini Desteklemeye Hazır” başlığıyla yer verirken, Alithia “İki Lider BM’yi de Hesaba Katabilir”, Simerini “Ban Sürecin 2016 Yılı İçerisinde Tamamlanmasına İlişkin Cesaretlenmiş”, Fileleftheros ise “Ban Tam Desteğe Hazır… Müzakereler İyi Bir İlerleme Kaydetmeyi Sürdürüyor” başlıklarıyla yer verdi.