Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerinin ardından, Rum siyasiler seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in açıklaması olmak üzere diğer parti başkanlarının değerlendirmelerine geniş yer verdiler.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, seçim sonuçlarını, yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi.

Anastasiadis, seçimlere yönelik boykot oranının yüksek olmasına atıfta bulunarak, bunun herkes tarafından düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Rum halkının gösterdiği yüksek düzeydeki siyaset kültüründen dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Anastasiadis, seçimlerin organize edilmesinde, seçimlerde görev yapanlara da ayrıca teşekkür etti.

Anastasiadis, halkın bugün(dün) verdiği kararla, yeni yasama organının ortaya çıktığını belirtirken halkın  bu kararına mutlak şekilde saygı duyulacağını ifade etti.

Yeni meclisin, ülke için kritik ve önemli kararlar almaya çağrılacağını anımsatan Anastasiadis, bu çerçevede anayasanın koruyucusu olarak, birlik ve uzlaşma ortamının yaratılmasında kurumsal rolünü yerine getirmesinin onur olacağını söyledi.

NEOFİTU

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, DİSİ’nin, en katı memorandumlarından birini uygulayan ve seçimi birinci sırada tamamlayan Avrupa’daki ilk parti olduğunu ifade etti.

Neofitu, hoşnutsuzluk içerisinde olan vatandaşlara ilişkin olarak mesajların da alındığını, her tercihe de saygı duyulduğunu belirtti.

Ülkede, çok partili meclisin ortaya çıktığına dikkati çekerek, yeni mecliste temsili bulunan siyasi dinamikler arasındaki uzlaşmanın da önemli olduğunu belirten Neofitu, ülkenin, popülizmden uzak, işbirliği ve görüş birliğine gereksinimi olduğunu da söyledi.

KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, kimsenin, koltuğun esiri olmadığını söylerken partisinin, mesajları aldığını ifade etti.

Seçim sonuçlarının beklenen bir şey olmadığını ifade eden Kiprianu, bunun nedenlerinin çok ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Kiprianu, AKEL parti organlarının en kısa zamanda toplanarak, bu sonuçlara neden olan gelişmeleri ele alacağını, görüş alış verişinde bulunacağını ve aynı zamanda kararlar üreteceğini ifade etti.

Kiprianu, AKEL’in, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, güçlü bir siyasi dinamik, muhalefetin büyük partisi olmayı sürdüreceğini söyledi. 

PAPADOPULOS

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos seçim sonuçlarını değerlendirirken yaptığı açıklamada, partisinin olağan üstü bir başarı elde ettiğini belirtti. 
Papadopulos, bu seçimlerde bazı kişilerin, kendilerinin küçük ve zayıf kalmasını istediğini, tek basamaklı rakamlardan bahsettiğini ancak seçim sonuçlarıyla birlikte “DİKO dünyasının” buna yanıt verdiğini ifade etti.

Sonuçlarla birlikte DİKO partisine kararlı ve belirleyici bir rol verildiğini ifade eden Papadopulos, DİKO’nun halkın direktifini aldığını belirtti.

LİLLİKAS

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, ELAM’ın, Meclis’e girmesinin, seçim barajını yükselten partilerin siyasetinin sonucu olduğunu söylerken, boykotun önlenmesi için tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Lillikas, Vatandaşlar İttifakı’nın meclise girdiğine dikkati çekerek, Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin olarak oylarını yüzde 20 artırdıklarını belirtti.

Kendilerine güvenen ve oy veren vatandaşlara da teşekkür eden Lillikas, çalışmalarıyla onları haklı çıkaracaklarını söyledi.

PERDİKİS

Rum Ekologlar- Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, seçim sonuçlarını, toplumun, ekoloji ve Kıbrıs’ın zaferi olarak nitelendirdi.

Ekologların yüzde 4.8 oy aldığına dikkati çeken Perdikis, kendilerinin siyasi sahneden yok olması için çalışanların, bugün acınacak şekilde başarısızlığa uğradığını söyledi.

THEOHARUS

Seçim sonuçlarıyla birlikte meclise giren Rum Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, seçim sonuçlarını tatmin edici olarak nitelendirdi.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu üyesi olan Eleni Theoharus, Avrupa Parlamentosu’nda kalıp kalmayacağına veya Rum Meclisi’nde yer alıp almayacağına da bugün karar vereceğini söyledi.

Kurdukları Hareket ile iki ay önce başladıkları mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Theoharus, mecliste 3 milletvekiline sahip olacaklarını belirtti.

SİZOPULOS

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, EDEK için liderlik konusunun bulunmadığını ifade etti.

Partisinin, yüzde 6.2 oranındaki oyunun gelecek için güçlü bir temeli teşkil ettiğini ifade eden Sizopulos, seçim sonuçlarının da değerlendirileceğini belirtti.

HRİSTU

ELAM Başkanı aynı zamanda kazanan iki ELAM milletvekilinden biri olan Hristos Hristu, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, ELAM’ın zaferini, Yunan Hava Kuvvetleri’nde Hava Yüzbaşısı olan ve 2006 yılında Türk ve Yunan savaş uçakları arasındaki sıcak çatışma sırasında uçağı düşen Konstantinos İliakis’e ithaf etti.

Hristu, Rum halkının yarın “işsizlik, işgal, tıraşlanma ve zor bir görüntü” ile yine karşı karşıya olacağını belirtirken seçim kampanyası sırasında söylediklerini yerine getireceklerini de belirtti. 

Gazete, Hristu’nun, seçim sonuçlarının ardından parti binasında coşkulu, havai fişeklerle karşılandığını yazdı.