Rum Ulusal Konseyi’nin New York, üçlü görüşme, yeni yoğunlaştırılmış görüşmelerin başlaması, kurucu devletçiklerin antlaşmaları ve “Toprak” başlığının üçüncü bir ülkede görüşülmesi konularını ele almak üzere bugün toplanacağı bildirildi.

Simerini “Kartlar Açık… AB ve Ekonomi Konuları Ulusal Konsey’e Sunulacak… Partiler, Toprağın Yurtdışında Görüşülmesi Durumunda Başkan’a Eşlik Edip Etmeyecekleri Konusunda –Şu Ana Kadar- Kararsız” başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde Konsey toplantısının, Rum iç cephesinde tansiyonun “kırmızıya vurduğu” bir ortamda gerçekleşeceğine işaret etti.

Gazete Anastasiadis’in, Konsey’in son toplantısından bugüne yaşanan gelişmeleri detaylı anlatacağı bugünkü toplantıda Kıbrıs sorununun ana başlıklarından ikisinin, Ekonomi ve AB başlıklarıyla ilgili sunum da yapacağını kaydetti.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, yeni tur yoğunlaştırılmış müzakerelerin mutlu sonla bitmesi dileğinde bulunarak “Türkiye, Kıbrıs sorununun üçüncü tarafların garantileri ve yabancı askerler olmadan çözümüne katkı koyacak siyasi iradeye sahip olduğunu pratikte gösterirse, Avrupa hukukuna, ilkelerine ve uluslararası hukuka uygun doğru bir antlaşmaya varabiliriz. O zaman bu büyük perspektife destek vereceğiz çünkü büyük ülkümüz olan Türk işgalinden kurtulmayı, özgür yaşamayı ve vatanı yeniden birleştirmeyi Kıbrıs sorununa bulunacak doğru bir çözümle gerçekleşeceğini öngörüyoruz” dedi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Anastasiadis’i, son Ulusal Konsey toplantısında verdiği taahhüde rağmen 2016 sonuna kadar takvimi olan yol haritasını, beşli konferansı ve ara çözüm dayatılmasını kabul etmekle suçladı. DİKO basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu da toprak konusunun yurtdışında ele alınması durumunda DİKO’nun Anastasiadis’e eşlik edip etmeyeceğinin, Anastasiadis’in yapacağı bilgilendirmeye bağlı olacağını açıkladı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, toprak başlığının yurtdışında ele alınması halinde siyasi parti başkanlarının Anastasiadis’e eşlik etmesinin, Anastasiadis siyasi parti başkanlarıyla istişare ederse bir manası olacağını, aksi halde kozmetik rolü oynayacaklarını söyledi, Anastasiadis’e eşlik meselesini önce parti organlarında görüşeceklerini açıkladı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs sorununun kritik aşamada olduğuna işaret ederek siyasi güçlerin itiraz ve görüş farklılıklarını aşarak bu aşamada, yanlış yapmaması için Anastasiadis’e destek çıkması gerektiğini söyledi. “Toprak” görüşmesi için Anastasiadis’e eşlik etme konusunu tartışmak için henüz erken olduğuna dikkat çeken Sizopulos “Önce müzakerelerin nereye varacağını görelim, öyle bir ihtimal doğarsa görüşür, görüşümüzü açıklarız” dedi.

Ekologlar Akıncı’nın Anastasiadis’i, New York’ta kabul etmeye zorladıkları; yol haritasını, takvimi ve Kıbrıs dışında görüşme fikrini kabul ettirmeyi başardığını belirtti ve Toprak başlığının Ada dışında görüşülmesinden “her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gerektiğini” savundu.

Dayanışma Hareketi Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’ni toplaması ve ona Danışma Organı gibi davranması gerektiğini belirterek Anastasiadis’e eşlik meselesinde “her şeyin yolunda gidip gitmeyeceğini ve Ulusal Konsey’in yurtdışında toplanıp toplanmayacağını şimdiden öngöremeyiz, zamanı geldiğinde karar veririz” görüşünü ortaya koydu.

ELAM Kıbrıs sorununda “tehlikeli gerilemelerden” söz ederek Anastasiadis hükümetini “çelişkiden çelişkiye düşmekle” suçladı, “Bir yandan bize üçlü görüşme olmayacağını söyledi ancak nihayetinde, gerçekleştiğini gördük, hiçbir ilerleme de kaydedilmedi. Daha önce reddettiği yurtdışında Camp David tipi bir görüşmenin yapılacağını şimdi öğreniyoruz.  Sürekli çizgiden kayılıyor, sürekli taviz veriliyor”  görüşünü açıkladı.