Rum Elektrik İdaresi (AİK) Yönetim Kurulu Başkanı Othonas Theodulu, KKTC ile AİK’in elektrik şebekelerinin bağlanması (enterkonnekte) çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.

Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Meclisi Denetleme Komitesi’nin, dün gerçekleştirdiği toplantıda, Sayıştaylığın, AİK’in 2014 yılına ait ekonomik durumuna yönelik raporunu ele aldığını, bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin AİK’e yönelik borcu ile KKTC ile AİK’in elektrik şebekelerinin bağlanması konusunun da gündeme geldiğini yazdılar. 

Habere göre, AİK Yönetim Kurulu Başkanı Othonas Theodulu, iki noktadaki bağlantının tamamlandığını savundu.

Rum Meclisi Denetleme Komitesi üyeleri, Kıbrıslı Türklerin, 1964’ten 2014 yılına kadar olan dönem için AİK’e, 276.1 milyon Euro borçlu olması konusunu gündeme getirirken, AİK Yönetim Kurulu Başkanı Theodulu, bu konunun siyasi düzeyde görüşüldüğünü ve bazı olumlu gelişmelerin olacağının görüldüğünü ifade etti.

Fazla ayrıntı vermekten kaçınan Theodulu, bu konu (Kıbrıslı Türklerden tahsil edilemeyen para) gündeme getirildiği zaman Kıbrıslı Türklerin, Kuzey’deki Kıbrıslı Rumların (mahsurların) aynı muameleye tabi tutulduğu şeklinde yanıt verdiğini söyledi.

Politis gazetesi, Rum Meclisi Denetleme Komitesi toplantısı çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin, Pile’de ve Yeşil Hattın diğer noktalarında tükettikleri elektrik miktarının da ele alındığını yazdı.

Haberde, Komite’ye sunulan verilere göre, bölgede 300 Kıbrıs Türk ve 620 Kıbrıs Rum hanesi var iken,  Kıbrıslı Türkler için her hanenin elektrik tüketim ortalamasının 10 bin 635 kWs (kilowatt saat), Kıbrıslı Rumlar için ise 3 bin 640 kWs  şeklinde olduğu yer aldı.

Kıbrıslı Türkler için 1964-2014 döneminde  tahsil edilemeyen para miktarının 271.6 milyon Euro olduğunu yazan gazete, yüzde 7’lik faiz oranı hesaba katıldığı zaman ise bugünkü maliyetin 2.05 milyar Euro olduğunu belirtti.