Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi Eski Başkanı Haralambos Ellinas’ın, Türkiye’nin, “kırmızı çizgi” addettiği 6. Parselle ilgili yeni “tahriklerde” bulunacağını iddia etti.

Simerini gazetesinin haberine göre, Ellinas, “Sigmalive” web portalında yere alan açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) 12. parselde sondaj çalışması yapan Noble Energy şirketinin, sondaj çalışmalarına başlamadan önce bu çalışmaları yapmaması için Türkiye’den baskı gördüğünü iddia etti.

Habere göre, Ellinas, Noble Energy İcra Direktörü David Stover’in, 2011 yılında Tel Aviv’e düzenlediği ziyarette, Türkiye’den sondaj çalışması yapmamasına yönünde baskı gördüğünü öne sürdü.

Ellinas, Noble Energy’nin, ABD’nin de desteğini alarak, “baskılara boyun eğmediğini” ve sondaj çalışmalarını yaptığını, akabinde de “Afrodit” yatağını keşfettiğini söyledi.

Beyaz Saray’ın baskıları göz ardı etmediğini ve bunların, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un kamuoyuna sızan elektronik postalarında da görüldüğünü öne süren Ellinas, gerek “Piri Reis”, gerek “Giresun” ve “Bartın” gemilerinin, Noble Energy’nin bölgedeki çalışmaları sürerken 12. parsele girdiğini savundu.

Ellinas, Washington’un o dönemdeki gelişmeleri yalnızca elektronik postalar aracılığıyla takip etmediğini çünkü ABD, Rusya ve İngiltere’nin bölgede savaş gemileri bulunduğunu kaydetti.

Habere göre Ellinas, 6. Parseli “kırmızı çizgi” addeden Türkiye’nin, burada, UNCLOS gibi “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik hakkını uluslararası alanda tanıyan sözleşmelere karşın, yeni tahriklerde bulunacağını iddia etti.

Ellinas’a göre, üçüncü tur ruhsat ihalesine katılan şirketler de, Türkiye’nin görüşünü bilmelerine karşın ihaleye katıldıkları ve “çok güçlü oldukları için, hiç endişe duymadıklar”.

NEOFİTU, HİDROKARBON FONUNDAN MEVDUATLARI TRAŞLANANLARA KATKI YAPILMASINI ÖNERDİ

Öte yandan Politis gazetesinde yer alan habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, hidrokarbon yataklarından elde edilecek gelirin toplanacağı hidrokarbon fonundan, mevduatların traşlanmasından etkilenen Rumların tazmin edilmesine yönelik bir yasa hazırlanmasını önerisinde bulundu.