Rum Yönetimi’nin BM’deki Daimi Temsilcisi Nikos Emiliyu’nun, “Türkiye'nin adadaki insan hakları ve BM tüzüğü ilkeleri ihlallerini, BM nezdinde protesto ettiği” haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’nde yer alan bir toplantıda konuşan Emiliyu, “devam eden Türk işgalinin adadaki insan haklarını ve BM tüzüğü ilkelerini ihlal ettiğini” ileri sürerek, Türkiye aleyhinde BM nezdinde protestoda bulundu.

Gazeteye göre toplantıda söz alan Emiliyu “Kıbrıs’ın, BM tüzüğü ilkelerinin, devam eden Türk işgalinin sonucu olarak ihlal edilmekte olan bir durumu teşkil etmesinden duyduğu üzüntüyü” dile getirdi.

Simerini gazetesinin haberine göre ise, Rum kesiminin yalnızca uluslar arası hukuk ve meşruluğa atıfta bulunmakta olduğunu dile getiren Emiliyu, “kollektif anlamda gerçek çıkarlarının, uluslararası arenada meşruluğu ve hukukun üstünlüğünü desteklemeleri olduğunun söylenmesinin daha uygun olacağını” sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, Türkiye’nin BM’deki Daimi Temsilci Yardımcısı Özkan Zeytinoğlu ise buna yanıtında, Kıbrıs ile ilgili ihtiyaç duyulan şeyin, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması için BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonuna destek belirtilmesi olduğunu söyledi.