Fileleftheros gazetesinin “Gazın Finansmanı Masada… Lakkotripis’in Kıbrıs Bankası Müdürüyle Görüşmesi” başlıklarıyla verdiği haberine göre, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki enerji çalışmalarının finanse edilmesiyle ilgili fasıl açılıyor.

Kıbrıs Bankası’nın, altyapının oluşturulması ve ilk aşamada Afrodit yatağı ile Güney Kıbrıs arasında denizaltı boru hattı kurulması için mali kaynaklar arayışında başrol oyladığını aktaran gazete, edindiği bilgilere Kıbrıs Bankası üst düzey yetkilileri ile Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in konuyu ilk kez önümüzdeki Pazartesi günü ele alacağını belirtti.

Gazete meselenin Rum Yönetimi adına Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ile Kıbrıs Bankası CEO’su John Patrick Hourican arasında geçen Aralık ayı başlarında imzalanan enerji sektöründe danışmanlık hizmetleri verilmesine ilişkin Karşılıklı Anlayış Memorandumuyla doğrudan ilişkili olduğuna işaret etti.

Kıbrıs Bankası’nın özellikle hidrokarbon yataklarından yararlanılmasının mali boyutu konusunda danışmanlık hizmetleri vereceğini kaydeden gazete, anlaşmada herhangi bir ekonomik karşılık öngörülmediğini aktardı.

Gazete edindiği bilgilere göre Lakkotripis’in Kıbrıs Bankası’na boru hattı inşa çalışmasına finansman bulunması için yabancı bankalarla temasa geçme görevi vermesinin beklendiğini de yazdı.

Bu arada bazı kaynaklara göre Yunan şirket IGI Poseidon ve İtalyan şirket Edison yetkililerinin önümüzdeki Çarşamba günü Güney Kıbrıs’a gideceğini kaydeden gazete, yetkililerin Lakkotripis ile doğal gazın Yunanistan’a oradan da İtalya’ya nasıl aktarılabileceği konusu görüşeceğini belirtti.