Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü işbirliği düzeyindeki perde arkası hazırlık faaliyetlerinin, kısa zaman önce Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilen zirve toplantısında alınan kararlar temelinde, enerji konusuna ağırlık verilerek devam ettiği haber verildi.

“Elde ettiği bilgilere dayanarak”, doğal gazın taşınması konusunda üç ülkenin başkanı tarafından incelenen senaryoların ileriye gitmesi için “açık bir iletişim hattı” bulunduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, ilk senaryonun doğal gazın Yunanistan üzerinden Avrupa’nın geriye kalanına taşınması projesi olduğunu kaydetti.

En ağır basan senaryonun ise Mısır’la ilgili olduğunu yazan gazete, Rum kesiminde bir terminal inşa edilmesinin de ihtimal dışında bırakılmadığını kaydetti.

Üçlü zirvede alınan kararların üzerinde çalışılması ve bunların ileriye götürülmesi için, üç hükümetin teknokratlar düzeyinde bir komite kurulması yönünde hareket ettiğini kaydeden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, enerji ve bu dönem içerisinde yaşanması beklenen gelişmeler konusunda Ulusal Konseyi bilgilendirdiğini ve bazı kararlar ilan ettiğini ifade etti.

Anastasiadis’in bu kararların içeriğini açıklamadığını kaydeden gazete, Anastasiadis’in, manzara tam anlamıyla netleştiği zaman bunu yapacağının açık olduğunu belirtti.

ZİNON ÜRDÜN’E GİDİYOR

Yeni bir üçlü görüşme şekillendirilmesi amacıyla Ürdün ile yakınlaşma başladığını ve ilk temasların gerçekleştirildiğini de kaydeden gazete, “elindeki bilgilere dayanarak”, Rum Dışişleri Bakanı Genel Müdürü, Büyükelçi Alekos Zinon’un, 15 Şubat’ta Ürdün’ün başkenti Amman’a gitmesinin beklendiğini haber verdi.

Zinon’un Ürdün ile olan işbirliği konularını, kısa zaman önce Atina’ya gerçekleştirdiği ziyarette Yunanistan Dışişleri Bakanı Genel Müdürü, Büyükelçi Dimitrios Paraskevopulos ile görüştüğünü de anımsatan gazete, Ürdün ile olan hareketlerin ötesinde, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, bu işbirliğini Doğu Akdeniz’in de ötesine taşıma niyetleri bulunduğunu bildirdi.

Gazete edinilen bazı bilgilerin, AB’den hali hazırda bir Akdeniz ülkesinin, bölgede şekillenmekte olan işbirliklerine katılmayı istediği yönünde olduğunu ifade etti.

Yunanistan’ın ise işbirliklerinin genişletilmesi için Balkan ülkeleriyle istişare içerisinde olduğunu belirten gazete, Bulgaristan’a özel atıfta bulunulmakta olduğunu, fakat başka ülkelerden de ilgi olduğunun görüldüğüne işaret etti.

Öte yandan gazete, Türk tarafının, Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilen üçlü zirveye resmi bir tepki vermediğini de ekledi.

Rum Bakanlar Kurulunun, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır üçlü işbirliği çerçevesinde, ortak bir işbirliği komitesi kurulması önerisini onayladığını da kaydeden gazete, Dışişleri Bakanlığı’nın sunduğu önerinin, komitenin kurulmasının hedefinin, 9 Aralık 2015 tarihinde Atina’da gerçekleştirilen üçlü zirvede kararlaştırıldığı üzere, işbirliğinin derinleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Gazete, komitenin koordinasyonunun, üç ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından sağlanacağını ekledi.