ENI’nin bölgede önemli bir enerji oyuncusu olmak istediği ve bölgedeki diğer devletlerle iyi ilişkileri nedeniyle Güney Kıbrıs’ı önemli unsur gördüğü, bu nedenle de Rum yönetimi ile Güney’in menfaatine yönelik anlaşmalar imzalamaya hazır olduğu da kaydedildi.

Fileleftheros “ ENI Birçok Hediyeyle Geldi... Şirket Mısır’a ve Avrupa’ya Doğal Gaz Taşımayı Planlıyor... TOTAL de Geri Geliyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Descalzi’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotiripis’le yaptığı toplantıda, ENI’nin Güney Kıbrıs’ın menfaat ENI’nin projelerinden menfaat sağlayacağı sözü verdiğini yazdı.

Habere göre Rum Başkanlık Sarayı’ndaki zirvede, ENI’nin Rum tarafının tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki faaliyetlerine devam edeceğini taahhüt eden Descalzi, şirketinin, 12’nci parselde (‘Afrodit’)  bulunan doğal gazı Mısır’a (Mısır’daki ENI tesislerine), oradan da Avrupa’ya nakletmeye hazır olduğunu da söyledi.

Descalzi, Mısır MEB’inde keşfettikleri “Zohr 1X” yatağının sözde “Rum MEB”ine uzandığı kesinleşirse, Rum yönetiminin hakkına düşen payı alacağını da taahhüt etti. Bu konuda, ilgili araştırmaların tamamlanması ve önümüzdeki günlerde gelişme olması bekleniyor.

Zohr yatağının kapasitesiyle ilgili ilk değerlendirmelerin, çıkacak doğal gazın Mısır’ın iç ihtiyacını karşılayacak düzeyde diye tahmin edildiğini hatırlatan gazete, bunun Güney Kıbrıs’a zarar verecek bir durum olduğunu ancak Descalzi’nin, 12’nci parseldeki doğal gazın ENI’nin Mısır’daki tesisine nakledilmesi için iyi ekipler kurulmasından söz ettiğine dikkat çekti.

Habere göre Descalzi Rum Başkanlık Sarayı’ndaki zirve sırasında ve sonrasında yaptığı açıklamada “ENI’nin bir terminal izni var ve böyle bir şey Kıbrıs’ta bulunan doğal gazın Avrupa’ya gidecek yol bulması açısından fırsat olabilir” dedi.

TOTAL LAKKOTRİPİS’LE GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Descalzi’nin Delek ve Noble şirketleriyle de temas ederek 12’nci parseldeki doğal gazı Mısır’a, oradan da Avrupa’ya nakletmek için bu şirketlerin rızasını almaya çalışacağı da belirtildi.

Gazete haberinin “TOTAL de Geri Geliyor” başlığıyla ayırdığı bölümünde sözde “Rum MEB”inde ruhsat sahibi olduğu 10’uncu parseli terk eden Fransız Total şirketinin dün Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’ten, yeni bir görüşme talep ettiğini, görüşmenin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak TOTAL’in Lakkotripis’e bölgedeki araştırmalarıyla ilgili bazı yeni veriler sunacağını kaydeden gazete, bölgede şekillenmekte olan yeni olguların Rum yönetimini çok memnun ettiğini yazdı.

ENI AFRODİT GAZINI BORU HATTIYLA ZOHR YATAĞI ÜZERİNDEN DAMIETTA’YA NAKLETMEK İSTİYOR

Politis manşet haberine “ENI de Afrodit ile Flört Ediyor... Yatağın Büyük Bölümünü Satın Almaya Talip” başlığını attı.

Gazete ENI’nin, Union Fenosa isimli İspanya şirketinin Mısır sahillerinde işletmekte olduğu doğal gaz sıvılaştırma terminalinin işletme ihtiyaçları için 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağının büyük bölümünü satın almaya talip olduğunu haber verdi, “Afrodit”in diğer bir talibinin de Indku’da terminali bulunan British Gas şirketi olduğunu hatırlattı.

Gazete dünkü zirvede ENI’nin, 10 ve 11’inci parsellere 6 kilometre mesafede keşfedilen Zohr yatağının sözde “Rum MEB”inde uzanıp uzanmadığı sorusuna cevap veremediğine dikkat çekti ve teknokratların teknik açıdan Rum MEB’ine yapının uzanıp yatağın uzanmayabileceği görüşünde olduğunu yazdı.

Haravgi, Anastasiadis hükümetini eleştirdiği manşet haberine “Hükümet Lafla Üst Katlar İnşa Ediyor” başlığını attı.

Gazete, Anastasiadis hükümetini hidrokarbonu geliştirme ve ticaretiyle ilgili stratejik planı olmadan, “Afrodit” yatağıyla ilgili sürdürülebilir bir ticari anlaşma yapmadan Zohr yatağı keşfedildi ve ENI iki yıl sonra geri döndü diye bayram yapmakla suçladı. Haberde ENI’nin, Mısır – Damietta’daki doğal gaz sıvılaştırma terminalini değerlendirmek istediğine de dikkat çekildi.

SARAYDA MASAYA YATIRILANLAR

Alithia manşet haberine “Afrodit’ten Zohr’a... ENI Çok Yakında Dönüyor ve 10’uncu Parsele Talip... Senaryolar Başkanlık Masasında” başlığını attı.

Gazete Anastasiadis hükümetinden çevrelerin ENI CEO’suyla dün yapılan zirve toplantısını oldukça verimli addettiklerine dikkat çekerek masaya yatırılanları şöyle sıraladı:

“1-Kıbrıs doğal gazının nakli için Afrodit’ten Zohr’a ve ardından Damietta terminaline boru hattı.
2-Zohr yatağının Kıbrıs MEB’ine uzanma ihtimalini Kıbrıs için ne anlama gelir? Doğal gaz rezervleri Kıbrıs sularına uzanırsa Kıbrıs gelirlere de yatağın geliştirilme masraflarına da oranı ölçüsünde paydaş olacak.
3-ENI’nin 2, 3 ve 9 numaralı parselleriyle ilgili verilerin ve jeolojik modelinin gözden geçirilmesi.
4-ENI’nin 10 numaralı parsele ilgisi ve böyle bir şeyi ileri götürme yöntemleri.”

Simerini de manşete taşıdığı haberine “Lefkoşa Ana Enerji Oyuncusu... ENI Desteyi Yeniden Karıştırdı ve Jokeri Kıbrıs’a Verdi... Avrupa’ya Kıbrıs-Mısır Gazı İhracatı” başlığını attı.