İtalyan ENI şirketinin, yalnızca Rum MEB’indeki 9’uncu parselde gerçekleştirdiği iki sondajdan elde ettiği verilere bağlı kalmayacağı ve Noble şirketinin elindeki verilerden de yararlanacağı haber verildi.

Politis gazetesi “Kitaplarını Değiş Tokuş Ediyorlar… ENI ile Noble MEB’deki Veritabanları Konusunda Anlaştı” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilerin, ENI şirketinin Noble Energy şirketinin 12’nci parselde ve özellikle de “Afrodit” yatağında gerçekleştirdiği araştırma ve sondajlardan topladığı ve üzerinde çalıştığı malzemelerden yararlanacağı yönünde olduğunu yazdı.

Gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, ENI-KOGAS ile Noble-Delek Drilling-Avner Oil konsorsiyumlarının, uzmanlarının MEB’in dinamiği ve perspektifleri konusunda daha iyi bir fikir edinmeleri için, Rum MEB’indeki çalışmalarından ortaya çıkan veri tabanlarını değiş tokuş etme konusunda anlaştıklarını yineledi.

Noble şirketi ile yapılacak işbirliğinin, ENI şirketi için oldukça yararlı olabileceğini kaydeden gazete, bu çerçevede, şirketin jeolojik modelini gözden geçirme ve başlangıçta tercih ettiğinin doğusundaki noktalarda hidrokarbon arama kararına işaret etti.

Gazete, bunun, şirketin dikkatini 9’uncu parselin güney sınırlarına, bir diğer ifadeyle 12’nci parsel ve Afrodit yatağıyla komşu olan deniz bölgelerine çevirmesi anlamına gelmesinin mümkün olduğunu, dolayısıyla Noble şirketinin veri tabanının değerli bir araç olacağını ifade etti.

Gazete, ENI-KOGAS için “Onasagora” ve daha çok da “Amathusa” yataklarında yaptığı sondajlardan elde ettiği verilerin de yararlı olacağını ekledi.

Öte yandan gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun, ENI şirketinin 2015-2016 yıllarında Rum MEB’inde yapmakla yükümlü olduğu sondajların 2017 içerisinde gerçekleştirilmesi için, iki tarafı da bağlayan sözleşmenin revize edilmesi amacıyla, geçtiğimiz gün Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e şirketle müzakerede bulunma yetkisini verdiğine de yer verdi.

Buna göre, 2015, büyük olasılıkla 2016 yılında da şirket tarafından sondaj yapılmayacağını yazan gazete, İtalyanların jeolojik modelinin yeniden gözden geçirilmesinin 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin bazı bölgeleri için iyi bir şeye işaret etmesi durumunda, 2016 sonu veya 2017 yılının başında iki sondaj yapılmasının beklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Sözleşmenin öngördüğü gibi, şirketin yapmakla yükümlü olduğu geriye kalan iki sondajın nerede olacağının ise net olmadığını belirten gazete, bir sonraki sondajların 2 ve 3 numaralı parsellerde olması gerektiğini çünkü sözleşmenin başlangıçta öngördüğü gibi, 9’uncu parselde 2 sondaj yapıldığını anımsattı.

PARTİLERDEN TEPKİ

Öte yandan gazete, AKEL’in, ENI şirketinin 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki araştırma lisansının süresinin uzatılmasının bazı soru işaretlerine yol açtığı konusunda dün yazılı bir açıklama yaptığını yazdı.

Gazeteye göre, AKEL partisinin Enerji Politikası Bürosu Sorumlusu Lambros Lambru, konu hakkında şu soruları ortaya koydu:

“1. İmzalı sözleşmelerle birlikte, bu sözleşmelere bağlı yükümlülüklere sahip olan bütün şirketlerin, yükümlülüklerinin hayata geçirilmesi konusunda uzatma istemeleri tesadüf mü?

2. Bu hükümetin iktidarı devralmasından bu yana, aralarında sıvılaştırma terminali inşası planlaması da bulunmak üzere, hidrokarbonların değerlendirilmesine ilişkin bütün planlamaların alabora olması tesadüf mü?

3. Kıbrıs MEB’inde şu an tam anlamıyla hiçbir aktivite olmaması da mı tesadüf?”

Simerini gazetesi ise “AKEL ile DİKO’dan Doğal Gaz Konusunda İtiraz” başlıklı haberinde, AKEL ile DİKO partilerinin, hükümetin enerji planlamalarına sert tepkiler verdiklerini yazdı.

Gazeteye göre, DİKO partisi ise açıklamasında, AKEL’in eleştirilerine benzer eleştirilerde bulundu ve hükümetin enerji planlamalarını Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmelerle ilişkilendirdi.

Gazeteye göre DİKO açıklamasında, Rum halkının, ENI şirketinin sondaj programına geri dönüşüyle ilgili zaman takvimi konusunda, Hükümet tarafından oldukça geç bilgilendirildiğini belirtti.