Fileleftheros “ENI Maraton Sondajları Başlıyor... ENSCO 5006 ‘Onasagora’ İçin Son Düzlükte”  başlıklı haberinde ENI’nin, yaklaşık iki ay önce kararlaştırdığı ilk sondaja başlamak için verdiği takvime, saatine kadar sıkı sıkıya bağlı kalmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı.

SONDAJ GEMİSİ YOLDA, YARDIMCI GEMİLER GELDİ...

“Saipem 10000” isimli bahama bandıralı sondaj gemisinin (platform değil) tam zamanında Kıbrıs’a varacağını ve eylül ayının son haftasında sondaj çalışmasına başlayabilmesi için derhal sabitleme prosedürlerinin başlayacağını kaydeden gazete devamla şu detaylara yer verdi:

“Sondaj çalışmalarına katılacak personeli, yedek parçaları ve özel çamuru Larnaka’daki üslerine taşıyacak olan -Sapiem 10000 gibi- Bahama bandıralı ‘Alliance’ ve ‘Lundstrom Tide’ isimli iki özel gemi de Larnaka’ya ulaştı ve açıkta beklemektedir.

ÜÇ HAFTA ÖNCE GEMİCİLERE UYARI, PERŞEMBE GÜNÜ DE NOTAM VERİLDİ

Hükümet üç hafta önce sondajlar için gemicilere yönelik 2, 3, ve 9 numaralı parseller bölgesini kapsayan talimatlar yayımlamıştı. Perşembe günü itibarıyla da uçakların, sondaj noktalarının 5 deniz mili mesafede yakınında ve 3 bin fit yükseklikte uçmalarının yasaklandığı NOTAM yayınladı.

Edindiğimiz bilgilere göre hükümet halen önleyici tedbirler aldı, bu tedbirler geçmişte, özellikle de Noble’ın 12’nci parseldeki ilk sondajına başladığında kaydedilen Türk tahriklerinin tekrarlanması ihtimaline karşı önümüzdeki günlerde daha da tırmandırılacak.

ABD VE DİĞER ÜLKELERİN BÖLGEDEKİ GEMİLERİ 9 NUMARALI PARSEL ÇEVRESİNDEKİ SEYİRLERİNİ ARTIRDI

Irak ve komşu ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle bölgede bulunan ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerin, sondajların başlayacağı 9 numaralı parsel çevresindeki seyirlerini artırmış olmaları da dikkat çekicidir. İtalya’nın, araştırma faaliyetlerinin normal yürümesine gösterdiği özen de çok belirgindir.  ENI liderliğinin 2017’ye kadar olan stratejisini açıklarken Kıbrıs’ı, önümüzdeki üç yıl kalkınma faaliyetlerinde bulunacağı ve ‘kilit bölgeler’ olarak nitelendirilen stratejik öneme sahip bölgeler arasına katması da tesadüf değildir.

Sondajın ilk döneminde New York’ta olacağından, Başkan Anastasiadis’in rutin, gerektiğinde de olağanüstü bilgilendirilmesi için prosedürün belirlenmiş olması da dikkat çekicidir.

ENI’NİN İLK SONDAJ YERİ 9’UNCU PARSELİN KUZEYDOĞUSUNDA...

Sondaj programına başlamak için Onasagora’nın (9’uncu parselde) seçilmesi, yalnız yatağın büyük olmasından değil aynı zamanda terminalin sürdürülebilir olması için ihtiyaç duyulan ilave doğal gaz konusunda en kısa zamanda sonuç verme olasılığı en yüksek yatak olmasından kaynaklanıyor.

Onasagora’daki ilk sondajlardan elde edilecek bulgular ile hem 9’uncu parseldeki hem de güneybatısındaki diğer parsellerdeki birçok teknik-ekonomik veriler (balonlar/kabarcıklar, kullanılabilir miktar, kalite, basınç ve diğer birçok karakteristik) netleştirilecek.

İLK SONDAJ 52 GÜN SÜRECEK, GAYRI RESMİ İLK SONUÇLAR KASIM SONUNDA

İlk sondajın 52 gün sürmesi ve ilk sonuçların da, en azından gayrı resmi olarak, kasım sonundan önce öğrenilmesi bekleniyor. Saipem 10000 2000 yılında inşa edilmiş, çok derinlere kadar sondaj yapabilen 5’inci nesil bir sondaj gemisi. 228 metre uzunluğunda, 172 personelin ikametine olanak sağlıyor. Saipem 10000, daha önce Kıbrıs MEB’indeki sondajları yapanlar gibi sondaj platformu değil, gemidir.  Denizde 10 bin fite (3 bin 48 metre) derinde sondaj yapabilir ve matkabı 30 bin fite (9 bin 144 metre) kadar ulaşabilir.

Alanı 4271,9 kilometre kare olan 9’uncu parselde deniz derinliği bin 871 metre ile 2 bin 403 metre arasında değişiyor.  Onasagoras yatağı 9’uncu parselin kuzeydoğusunda bulunuyor.”