Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki 9 numaralı parselin “Amathusa” olarak adlandırılan yatağında sondaj yapan ENI-KoGas konsorsiyumunun, söz konusu yataktaki çalışmalarını tamamladıktan sonra sondaj programına ara vereceği bildirildi.

Alithia “ENI/KoGas Mola Veriyor... Müzakerelere Yol Açılıyor” başlıklı haberinde Rum Enerji Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’i kaynak göstererek, “Amathusa”daki çalışmaların Mart’ta tamamlanmasıyla birlikte sondajlara ara verilmesi için ENI-KoGas’a ait Saipem 10000 sondaj gemisindeki teknik denetimlerin hızlandırılacağını yazdı.

Gazeteye göre Lakkotripis “Eni-KoGas’ın programında, sigorta belgesi almak için sondaj çalışmalarına ağustosa doğru mola verilmesi de vardı. Sigorta belgesi veren iki liman var. Biri Marsilya öteki de Trieste. Sondaj gemisinin baştan aşağı incelenmesi gerekiyor. Bu molanın da hızlandırılması ve Amathusa’daki sondajın tamamlanmasının hemen ardından verilmesi düşünülüyor” dedi.

Rum tarafında yayın yapan SuperSport FM’e bu konuda ellerinde resmi bir açıklama olmadığını, sadece sözlü ifade edildiğini söyleyen Lakkotripis, meselenin önümüzdeki günlerde netleşeceğini kaydetti.

Lakkotripis’e konsorsiyumun baştaki planının hangi nedenle değiştiği ve Saipem 10000’in denetiminin 6 ay erkene alacağı soruldu. 9’uncu parseldeki “Onasagora” yatağında yaşanan başarısızlığın, şirketin jeolojik modelinin yanlış olduğunu göstererek olguları karıştırdığını kaydeden Lakkotripis, ENI-KoGas’ın yukarıda belirtilen sebeple sondajlarına vereceği arayı, elindeki verileri Amathusa’dan da elde edeceklerini yeniden gözden geçirmek için kullanacağını anlattı.

“Amathusa”da izlenen metodun yanlış olması halinde hem “Onasagora”da hem de “Amathusa”da iki sondaj daha yapılıp yapılmayacağı sorulduğunda ise Lakkotripis, “Buna, Amathusa için bakacağız. Şu anda ana soru, jeolojik soru, Onasagora’nın kural mı yoksa istisna mı olduğudur. Bu süreç içerisinde, önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacak” dedi.

Lakkotripis, ENI sondajlarına ara verilmesinin nedeninin siyasi olduğu yolundaki basın haberlerinin hatırlatılmasına karşılık “Hayır, hayır. Siyasi neden yok. Bu ara planlıydı, 2014 başlarında bize bildirilmişti” dedi.

Gazete ise 8 Şubat 2014 tarihli sayısında “Kıbrıs müzakerelerinin, -tarafların hiçbiri, özellikle de müzakerelerden kalkan taraf olan Kıbrıs Rum tarafı aşağılanmadan- yeniden başlaması için, ENI-KoGas’ın Amathusa’ta değerlendirilebilir doğal gaz bulsa da bulmasa da sondajlarına mola vermesi yönünde çok gizli, dikkatli bir perde gerisi çalışma yapılıyor” ifadelerine yer verdiğini hatırlattı.