ENI-KOGAS şirketine ait “Saipem 10000” platformunun, uzun aylardır süren bakım sürecinin ardından Güney Kıbrıs açıklarına geri döndüğü belirtildi. Platformun, Rum tarafının sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi yakınlarında, Mısır için sondaj yapacağı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, “ENI’den Kıbrıs MEB’i Dışında Sondaj” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde gerçekleştirdiği iki sondaj çalışması ve bakım sürecinin ardından geri dönen ENI-KOGAS şirketine ait “Saipem 10000” platformunun sondaj çalışmalarını bu kez Mısır için yapacağını yazdı.

Habere göre, ENI şirkti, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki 11’inci parselden 2.5 deniz mili uzaklıkta araştırma yapma hakkını elinde bulunduruyor.

“Saipem 10000” platformunun, geçtiğimiz pazar günü 11’inci parselden geçerek, “Amathusa” yatağındaki sondaj noktasının 75 denizi mili güney batı noktasına gittiğini ve bu noktanın 11’inci parsel sınırıyla “Eratostheni” deniz sıra dağlarına çok yakın olduğunu yazan gazete, bu noktanın, Mısır MEB’inin 8 ve 9’uncu parsellerinin kuzey sınırı ve Mısır-Güney Kıbrıs arasındaki MEB’in sınırını teşkil ettiğini belirtti.

“Saipem 10000” platformunun, Mısır ile ilgili sondaj çalışmalarına bugünlerde başlayacağını belirten gazete bu sondaj çalışmalarının Güney Kıbrıs için de öneme sahip olduğunu, zira sondaj çalışmalarının, 11’inci parselle olan  aynı jeolojik oluşumda yapılacağına dikkati çekti.

“YANYA’DA HİDROKARBON ARAŞTIRMASI”

Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde ise Yunanistan’ın Yanya bölgesinde, hidrokarbon tespit edilmesine yönelik Energean Oil &Gas şirketine ait araştırma programının dün itibarıyla yeni bir aşamaya girdiğini belirtti.

Habere göre araştırma 4 ay sürecek.

ORON’UN AÇIKLAMALARI

Öte yandan Simerini gazetesi, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron’un Sabah gazetesine yapmış olduğu başta doğal gaz boru hattı ve diğer konulardaki açıklamalarına geniş yer verdi.

Gazete, Oron’un, İsrail-Türkiye arasındaki boru hattı söylemelerini yalanlamasını ön plana çıkardı.