Rum Hükümeti’nin, İtalyan ENI şirketinin, 2018 yılının Ocak ayına kadar sözde Rum MEB’inde gerçekleştirmekle yükümlü olduğu en az iki sondajın destek hizmetleri için Mısır’daki Port Said limanını tercih etmesi olasılığıyla karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

Politis gazetesinde yer alan ve “elde edilen bilgilere” dayandırılan habere göre, ENI şirketinin konu hakkında hali hazırda Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’i bilgilendirdiğini yazan gazete, şirketin Rum bakanı, sondajlara destek hizmetleri verilmesi için, Limasol veya Larnaka limanlarındaki ruhsatlı alanların kullanmasıyla ilgili belirsizliğe bağlı olarak, şirket için alternatif tercih olarak Mısır’daki Port Said limanının kullanılmasını ileriye götürdüğü konusunda bilgilendirdiğini belirtti.

Gazete, İtalyan şirketin, Mısır’ın söz konusu limanında hali hazırda, “Zohr” yatağındaki sondaj dahil olmak üzere, Mısır MEB’indeki çalışmalarını desteklemek için altyapılar kullanmakta olduğunu da kaydetti.

Gazete, “elindeki bilgilere göre”, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ise, Rum Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Marios Dimitriadis’i ENI şirketinin sondajlar için Limasol yerine Port Said limanını kullanma konusundaki düşünceleri ve bunun Rum ekonomisi için kayıp anlamına geleceği konusunda, bir mektupla bilgilendirdiğini de kaydetti.

Gazete, Lakkotripis’in Dimitriadis’i ayrıca, ENI şirketinin, Medserv şirketinin Larnaka’daki tesisleri tarafından sağlanmakta olan liman kolaylıklarının değerlendirilmesini engelleyen sorunlar konusunda en azından geçtiğimiz aya kadar yazılı olarak bilgilendirilmemesi konusundaki şikâyeti hakkında bilgilendirdiğini de belirtti.

Gazete, ENI şirketinin, sondajlara gerekli kolaylıklar sağlanması için, Limasol Limanında uygun bir yer olmadığı ve bunun sağlanmadığı konusundaki görüşünün, önemli olduğunu da ifade etti.

“Elde ettiği bilgilere göre”, ENI şirketinin ise, tercih edilen seçenek olarak Medserv şirketinin Larnaka limanındaki altyapılarının kullanılmasını düşünmeyi sürdürdüğünü yazan gazete, öte yandan bu altyapıların artık kullanılamadıklarını, çünkü bunların Bakanlar Kurulu tarafından verilen kullanım izinlerinin sona erdiğini ve yalnızca depolama alanlarının kullanılması izninin geçerli olduğunu ifade etti.

Rum Bakanlar Kurulu veya Larnaka yerel makamlarının, ENI şirketinin sondajlarına hizmet alanı olarak Larnaka limanının kullanılmasına dair tezlerini değiştirmeyeceklerinden hareketle, İtalyanların Limasol’da yeni altyapılar inşa edilmesine rıza göstermelerinin çok zor olduğunu da kaydeden gazete, bunun ekstra maliyet anlamına geleceğini yazdı.

Öte yandan gazete, Amerikan Noble şirketinin de, Larnaka’daki altyapıları kullanamaması durumunda, 12’inci parsel içerisinde bulunan Afrodit yatağındaki çalışmaları için, Hayfa limanını kullanma konusundaki düşüncelerini Lakkotripis’le paylaştığını ekledi.