Fileleftheros gazetesi “ENI’den 2017 Yılında Sondajlar” manşetten yayımladığı haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında, bugün Trodos’ta toplanacak olan Bakanlar Kurulu’nun, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’i, ENI şirketiyle anlaşmayı müzakere etmesi için yetkilendireceğini ve bu anlaşmayla birlikte şirketin 2, 3 ve 9 numaralı parsellerdeki araştırma ve sondaj lisanslarının 2018 yılının başına kadar uzatılacağını haber verdi.

Gazete bu gelişmeyle birlikte, ENI şirketinin geçtiğimiz Mart ayında ortaya koyduğu ve Güney Kıbrıs’taki araştırmalarıyla ilgili planlamasında değişiklik yapılmasıyla ilgili talebine de yanıt verilmiş olacağını belirtti.

Gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, gerek Enerji Bakanlığı danışmanları (Fransız BEICYP), gerek de Hükümet Danışma Komitesi’nin şirketin talebini incelediklerini ve bu talebe yanıt verilmesi konusunda yeşil ışığı yaktıklarını ifade etti.

Rum Yönetimi ile ENI şirketi arasındaki anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili prosedürün ve hukuki boyutun Rum Başsavcılığı tarafından da incelendiğini yazan gazete, bu değerlendirme temelinde, uygulanacak olan çerçevenin de belirlendiğini ekledi.

Gazete “ENI’den Araştırmalar İçin İki Yıllık Uzatma… Jeolojik Durumun Yorumlanması ve 2017’de Yeni Sondajlar” başlığıyla yayımlamayı sürdürdüğü haberinde, şirketin geçtiğimiz Mart ayında, yapacağı diğer iki sondaj için programını ertelemeyi istediğini yineledi.

ENI şirketinin, geçtiğimiz Mart ayının başında, Rum Enerji Bakanlığı’na yazılı olarak üç talep ilettiğini kaydeden gazete, bunlardan birincisinin, yaptığı iki sondajdan ortaya çıkan jeolojik verileri yeniden incelemesine ve bunlarla birlikte Levanthin havzasıyla ilgili revize edilmiş jeolojik bir model planlamasına müsaade edilmesi olduğunu anımsattı.

Gazete, şirketin ikinci talebinin ise, kendisine, herhangi yeni bir araştırma sondajından önce, 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin enerji dinamiğini yeniden incelemesi için, yapılması planlanan diğer iki sondajın ertelenmesi için kendisine gerekli olanak ve onayların verilmesi olduğunun altını çizdi.

Haberde, şirketin üçüncü talebinin ise, yeni enerji programına karar verilene kadar, bahse konu parsellerdeki araştırmalarla ilgili özel bütçenin, aşağıya doğru revize edilmesi olduğunu ekledi.

Gazete, yine elindeki bilgilere göre, ENI şirketinin, geçtiğimiz Mart ayında Rum Enerji Bakanlığı’na verdiği programının zaman takvimlerini ve faaliyetleri bugüne kadar hassasiyetle muhafaza ettiğini, öte yandan Noble Energy şirketi ile jeolojik veri değiş tokuşu yapılması sürecinin de gelişme aşamasında olduğunu ekledi.

“ARA ÇÖZÜM” İÇİN ANASTASİADİS BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Politis gazetesi ise “Ara Çözüm İçin Başkana” başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, bir kez daha, (Güney Kıbrıs’a kendi doğal gazına sahip olana kadar elektrik üretimi amaçlı doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan) ara çözüm konusunda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında, Başkanlık Konutunda yapılacak olan bir toplantı organize edeceğini haber verdi.

Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA)’nın çıktığı “ara çözüm” ihalesinin son aşamaya yaklaşmakta olduğunu ve nihai kararlar alınmasının vakti geldiğini yazan gazete, elindeki bilgilere göre, toplantının ay sonuna doğru gerçekleşmesinin beklendiğini haber verdi.

DEFA’nın Hollandalı Vitol şirketi ve Rum Elektrik İdaresi AİK ile olan temaslarının yoğun bir şekilde sürmekte olduğunu kaydeden gazete, konuyla ilgili siyasi kararlar alınmasının ise beklemede olduğunu ekledi.