İtalyan ENI şirketi tarafından, Mısır’ın deniz bölgesinde; “süper dev” bir doğal gaz yatağı bulunmasının etkilerine yönelik, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de katılımıyla dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında Rum Başkanlık Konutu’nda düzenlenen toplantıda yapılan değerlendirmelerin, olumlu olduğu haber verildi.

Alithia gazetesi, “Eneri Konularıyla İlgili Çifte Toplantı” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Mısır’ın deniz bölgesinde “süper dev” bir doğal gaz yatağı bulunmasının, uluslararası piyasanın ilgisini bölgeye çevireceği tahminleri yapılmakta olduğunu, öte yandan bahse konu doğal gaz yatağının Rum MEB’indeki 10,11 ve 12 numaralı parsellerle olan komşuluğunun da Rum MEB’inde başka yataklar da tespit edilmesine dair umutları güçlendirdiğini kaydetti.

Gazete “Mısır’a Doğal Gaz Taşınmasıyla İlgili Üç Seçenek” başlığıyla iç sayfalardan yayımladığı haberinde ise, dün Başkanlıkta yapılan iki toplantıda “Afrodit” yatağının kalkınma planı, Güney Kıbrıs’a, ülke içi ihtiyaçlar için doğal gaz getirilmesine ilişkin ara çözüm konusu, aynı zamanda ENI şirketi tarafından Mısır MEB’inde süper dev bir doğal gaz yatağı bulunmasının akabindeki gelişmelerin ele alındığını belirtti.

Elindeki bilgilere dayanarak, yapılan toplantılarda, Rum kesiminin, Afrodit yatağının ortakları tarafından gönderilen Afrodit kalkınma planı üzerindeki görüş ve önerilerinin ele alındığını yazan gazete, nihai kararların alınmadığını ve nihai müzakerenin başlaması amacıyla, Rum kesiminin görüşlerinin önümüzdeki günlerde Afrodit yatağının ortaklarına gönderileceğini kaydetti.

Gazete toplantıda, Rum Hidrokarbon şirketinin Mısırlı EGAS şirketiyle hazırladığı ve Rum doğal gazının Mısır’a nakledilmesiyle ilgili çalışmanın da ele alındığını ifade etti.

Gazete, yapılan çalışmaya göre, Rum doğal gazının Mısır’a taşınmasıyla ilgili olarak ortaya konulan üç seçeneğin, “Damietta”, “Idku” ve “Port Said” terminalleriyle alakalı oluğunu belirtti.

LAKKOTRİPİS

Gazete “Mısır’ın Zohr Yatağı… Kıbrıs’la İlgili Olumlu Değerlendirmeler” ara başlıklı haberinde ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün Rum devlet televizyonuna yaptığı açıklamalara yer ayırdı.

Buna göre, dün sabah Mısırlı muhatabıyla temasta bulunduğunu dile getiren Lakkotripis, Afrodit yatağından Mısır’a doğal gaz taşınmasıyla ilgili planlamaların normal biçimde devam ettiğini söyledi.

Lakkotripis, Mısır MEB’inde büyük bir yatak bulunmasının ardından, iki ülke arasındaki işbirliğinin olumsuz etkilendiğini ise reddetti.

Gazeteye göre Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise açıklamasında, hükümetin verileri değerlendirmekte olduğunu ve güvenli öngörülere sahip oldukları zaman, konu hakkında resmi olarak görüş belirteceklerini ifade etti.

Hristodulidis, Shell şirketinin bahse konu yataktaki araştırmalarına, çok küçük miktarda doğal gaz içerdiği değerlendirmesine vardığı gerekçesiyle, 2008 yılında son verdiğini sözlerine ekledi.

Gazete dünkü toplantıda ara çözüm konusunun ele alındığını da ekledi.

Simerini gazetesi ise “Devasa Yatak ve Büyük Umutlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum kesiminde de büyük keşifler yapılmasına ilişkin umutlar canlandığını yazdı.

Gazete, ENI şirketinin Mısır’daki doğal gaz yatağı keşfinin, Rum kesiminin deniz parsellerindeki potansiyel yataklara dokunmakta olan yeni perspektiflere yol açtığını yazdı.

Gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, dün bir programda yaptığı açıklamada, enerji konusundaki gelişmeleri yorumladı ve Rum MEB’inde de başka doğal gaz oranları tespit edilmesine dair umutların canlandığını söyledi.

Buna paralel olarak, Mısır’daki doğal gaz yatağı keşfinin teyit edilmesi halinde, bunun jeolojik, jeopolitik ve ticari uzantılara sahip etkileri olacağını ifade eden Lakkotripis, Mısır’daki doğal gaz yatağının keşfedildiği yerin Güney Kıbrırs-Mısır deniz sınırına çok yakın olduğunu aynı zamanda 10, 11 ve 12 numaralı parsellere de komşu olduğunu ifade etti.

Fileleftheros gazetesi ise “Kıbrıs’ın Payına İlişkin Umutlar… Devasa Yatağın Kıbrıs MEB’ine Girmesi Olasılığı Aşikar” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Rum kesiminin de Mısır’da dev yatak keşfedilmesinden kazançlı çıkma olasılığının aşikar olduğu yorumunu yaptı.

Gazete bahse konu yatağın, Rum MEB’inin başladığı çizgiden yalnızca 6,5 kilometre mesafede olduğuna vurgu yaptı ve ENI şirketinin Mısır’daki keşfinin yeni araştırmaları da beraberinde getirdiğini ekledi.

Haravgi ise habere “Zohr Yatağı Kıbrıs’ı da Etkiliyor” başlığıyla yer verdi.