Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki bazı parsellerde hidrokarbon aramaları yapılmasına yönelik üçüncü tur ruhsat ihalesini kazanan şirketlerden ENI ve Total ile imzaların dün atıldığı ve böylelikle, ihalelerle ilgili imza prosedürünün sonlandığı bildirildi.

Politis gazetesi, Total-ENI konsorsiyum şirketinin 6 ve 8. parsellerde araştırma ve üretimin paylaşımıyla ilgili sözleşmeye imza koyduklarını; Total’in Temmuz ayının ilk iki haftası içerisinde, 11. parselde sondaj çalışmalarına başlayacağını belirttiğini, ENI’nin ise bu yıl içerisinde sondaj yapıp yapmayacağına dair kesin bir bilgi vermediğini yazdı.

Gazete, “Yeni Sondajlar Temmuz-Ekim Aylarında… ENI ve Total Dün İmzaladı” başlıklarıyla aktardığı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak, ENI’nin Ekim ayı içerisinde sondaj çalışması yapacağını, ancak sondajı hangi parselde yapacağının henüz kesinleşmediğini kaydetti.

Habere göre, Total şirketinin MENA bölgesi Sondaj Başkan Yardımcısı Eleanor Rowley, Total şirketinin 2018 yılı içerisinde, ENI ile olan konsorsiyum çerçevesinde 6. parselde araştırma sondajı yapmayı arzuladığını söyledi.

Gazete, her ne kadar ENI yetkilileri konuya netlik kazandırmış olmasa da, ENI’nin, büyük bir ihtimalle bu yıl içerisinde, 8. parselde sondaj çalışması yapacağını; ikinci bir sondajın da yine bu yıl içerisinde, 2,3 veya 9. parsellerden birinde yapılacağını kaydetti.

Haberde, 9. parselde daha önce yapılan iki denemenin başarısız olması nedeniyle, ENI’nin bu kez, büyük bir olasılıkla 3. parseli deneyeceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ise “11. Parselde Çifte Onisiforos” başlığıyla aktardığı haberinde, Rowley’in yaptığı açıklamalarda, Onisiforos hedefinin, 11. parseldeki tek hedef olmadığını söylediğini ve bu parselde, “Onisiforos-Batı” ile birlikte “Onisiforos-doğu” olmak üzere ikinci bir hidrokarbon yatağı daha olması olasılığının bulunduğunu ve burada da sondaj yapılacağını yazdı.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Alithia gazetesi: “Enerji Planları İlerliyor”

Haravgi gazetesi: “Fransız Total Temmuz’da Onisiforos’ta (11.parsel)”

Simerini gazetesi: “Matkaplar İniyor… Total’in 11. Parseldeki İlk Sondajı Temmuz Ayı Başına Programlandı”.