Fileleftheros gazetesi, “Saipem 10000” sondaj platformunun “Onasagora” parselinde güvenlik ve deneme sondajı prosedürlerini tamamlamasıyla, sondaj bölgesinin 55 kilometre güneybatısında, 9. ve 12. parsellere yakın bölgeye taşınması için gerekli ön hazırlıkların bitmesinin beklendiğini yazdı.

Yeni sondajın, denizin 2 bin 700 metre derinliğine kadar ineceğini ve 19 Mart tarihine kadar tamamlanacağını kaydeden gazete, sürece müdahil olan ve olmayan tarafların dikkatinin, sondajdan çıkacak sonuca çevrildiğini belirtti.

Gazete, sondaja hizmet edecek gemi ve helikopterlerin, Larnaka Limanı ile sondaj platformu arasındaki 155 kilometrelik alanda yol alacaklarını; yani uçuş ve seyir zamanlarının yüzde 30’luk artış gösterdiğini yazdı.

Haberde, Rum Yönetimi’nin dün yayımladığı iki ayrı NAVTEX’te, “Saipem 1000” sondaj platformunun korunması için alınan güvenlik tedbirlerini artırarak, sondaj platformu üzerinden Ocak ayı sonuna kadar alçak uçuş yapılmasını ve gemilerin platformun yakınından geçmesini yasakladığı belirtildi.

Gazete, “Amathusa” parselinden alınacak sonuçların,  ENI şirketinin bir sonraki adımını belirleyecek olması açısından büyük önem arz ettiğini yazdı. Haberde, “Onasagora” parselindeki sondajın, “Amathusa” parselindeki sondaj kadar önemli olmadığı kaydedildi.