Yunanistan’dan Baf’ın Hloraka köyü sahiline EOKA için silah ve mühimmat taşıyan Yunan kaptan anısına büst dikildi. Evangelos Luka isimli Yunan kaptanın doğum yeri olan “Salamiu” (Salamis) Adası’nda dikilen büstü Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis Yunanistan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas’la birlikte açtı.

Alithia haberi “EOKA’nın ‘Kutaliano’sunu Onurlandırdılar… Yunanistan’la ENOSİS İçin EOKA Mücadelesinin Başlamasına Yardım Eden Kişilerden ‘Kutalianos’ Kod Adlı Evangelos Luka’nın Büstü Salamis’te”  başlığı ve fotoğraf desteğiyle aktardı.

Atina’da yapılan büstün masraflarını Rum Ortodoks Kilisesi, Baf Metropolitliği ve Hlorakalıların karşıladığını ve Salamis Belediyesi işbirliğinde dikildiğini hatırlatan gazete açılışa Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’u temsilen Baf Metropoliti Yeorgios, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos ve EOKA Tarihi Anı Konseyi yetkilileri de bulunduğuna işaret etti.

Gazete, Evangelos Luka’nın EOKA’ya yardımlarını aktarırken şu detaylara yer verdi:

“Gizli Komite’nin 1953’te Yunanistan’la ENOSİS (birleşme) yemininin hemen ardından mücadelenin hazırlıkları başladı. Atina’da askeri malzeme toplanmaya başladı. İlk EOKA’cı grubu 1953 başlarında Hloraka’da örgütlendi. Bu grubun üyeleri (Kostas Leonida, Andreas Azinas, Nikolas Azinas ve Haralambos Azinas) 5 Mart 1954’te Evangelos Luka Kutaliano’nun ‘Sirin’ isimli tekneyle Hloraka kıyısının ‘Vreksi’ mevkiine ulaştırdığı ilk parti silahı teslim aldı.

26 Ekim’de Pire’den gizlice yola çıkan ve meşakkatli bir yolculuktan sonra 10 Kasım 1954’te Hloraka sahilinin ‘Aliki’ mevkiine ulaşan EOKA Başkanı Yeorgios Grivas Digenis’i de Kostas Leonida, Nikolas Mavronikola ve Mihalakis Papandoniu karşıladı.

Kutalianos 25 Ocak 1955’te ‘Ayios Yeorgios’ isimli tekneyle Hloraka’nın ‘Rodafinia’ mevkiine yanaşıp taşıdığı silah ve mühimmatı tahliye ettiği sırada tutuklandı ve zamanın Baf Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapsedildi. Mahkeme sırasında Kutalianos ‘Bir Helen olarak görevimi yaptım. Daha önce de yaptığım gibi şimdi de siz Kıbrıslı kardeşlerime yardım ediyorum’ demişti.”

Gazete büstün açılışında konuşan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas’ın “Kutalianos”un yukarıdaki sözünü tekrarlayarak “Özgürlük inancı, asırlar içerisinde Yunanları Kıbrıslı Kardeşleriyle bağlayan iptir” dediğine dikkat çekti.

Fileleftheros haberi “Salamina’da EOKA İçin Büst Açılışı… ‘Sirin’ ve ‘Ayios Yeorgios’ Tekneleri Kaptanının Büstü” başlığıyla okurlarına aktardı.