EOKA’cılar Derneği, DİKO’nun Limasol Belediye Meclisi’nin oyçokluğuyla aldığı Yeorgios Grivas Digenis’in sığınak olarak kullandığı alana anıt dikilmesi kararına katılmamasından dolayı hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

Alithia, “EOKA: AKEL’den Beklenirdi, DİKO Bizi Hayal Kırıklığına Uğrattı” başlıklı haberinde EOKA’cılar Derneği Başkanı  Thasos Sofokleus’un, AKEL Belediye Meclisi üyelerinin olumsuz oy vermesi ve protesto yürüyüşü düzenlemesini yadırgamadıklarını açıkladığını yazdı.

Habere göre, Sofokleus, gazeteye yaptığı açıklamada, AKEL’i “hainleri kahramanlaştırmakla” suçladı. “Özgürlük mücadelecisi” diye nitelediği EOKA komutanının adının ve anısının seçim maksatlı dile dolamaktan vazgeçmeye çağırdığı AKEL’in, protesto eylemiyle “halkı bölmek ve fanatizm yaratmakla” suçladı.  

Belediye Meclisi toplantısında AKEL’li üyelerin tavrın aynısını DİKO’lu üyelerin de sergilemesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Sofokleus “Bunu beklemezdik” dedi. 

“BİLMİYORLARSA ÖĞRENSİNLER”

Gazete, AKEL’in düzenlediği protesto yürüyüşünde Grivas için “küfürlü sloganlar” atıldığını yazan gazete, AKEL ilçe teşkilatı sekreteri Yorgos Yeorgiu’nun şu sözlerini örnek gösterdi:

“DİSİ, ELAM, Vatandaşlar İttifakı ve Dayanışma Hareketi’nin Kıbrıs katili Grivas’ı onurlandırma kararından duyduğumuz infiali, öfkeyi ve protestomuzu belirtmek için buradayız. Limasol’un, meşruiyeti ve anayasal düzeni savunan direniş ve demokrasi kahramanları da çıkardığını, bilmiyorsa öğrensinler. Kendi insanlarını öldüren Grivasçıların ve EOKA-B’cilerin mermileriyle haksız yere yitirilen direnişçilerin annelerine sorup öğrenmeleri gerekir. ”