EOKA’nın silahlı eylemlerine başlama tarihinin yıldönümü dolayısıyla dün Güney Kıbrıs genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Simerini gazetesi kutlamaların merkezinin Güney Lefkoşa olduğunu belirtti.

Habere göre Ay. Yoannis Katedrali’nde gerçekleştirilen ayine ve merkezi cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarları başında düzenlenen törene Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau, Başpiskopos İkinci Hrisostomos, örgüt temsilcileri, askeri, siyasi ve diğer yetkililer katıldı.

Haberde Rum siyasilerin katıldıkları çeşitli etkinliklerde yaptıkları konuşmalar da aktarıldı.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru konuşmasında içerisinde bulunulan zamanın kritik olduğuna işaret ederek, birlik olarak mücadele etmeleri gerektiğini savundu.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, vatanın yeniden birleşmesi için mücadele ettiklerini belirterek,  hep birlikte uluslararası ve Avrupa ilkeleri temelinde gerçek bir barış ve güvenlik perspektifi oluşturmaları çağrısında bulundu.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, ülkenin ekonomik krizden çıkması ve kurtuluşu için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, ülkenin kurtuluşu amacıyla kendi mücadelelerine devam etmeleri için mücadele verenlerin davranış ve ahlakından, ayrıca mücadele ruhundan ders çıkarmaları gerektiğini savundu.

İnsani Konulardan Sorumlu Komiser Fotis Fotiu, kurtuluş mücadelesi veren kahramanlarının kendilerine birlik ve bütünlük emanet ettiğini ileri sürdü.

DİKO “HRİSİ AVGİ” MİLLETVEKİLLERİNİN TÖRENE KATILMASINA TEPKİLİ

Öte yandan Politis gazetesine göre DİKO, Yunan “Hrisi Avgi” (Altın Şafak) Milletvekillerinin EOKA’cı mezarlarında gerçekleştirilen törene katılmalarını kınadı.

Habere göre DİKO açıklamasında Nazi-faşist bir örgütün böyle etkinliklerde yer almasının kınanması gereken bir durum ve “EOKA kahramanlarının fedakarlıklarına” saldırı olduğunu söyledi.