Yunanistan’ın Sunio liman kentinden Baf’ın Hloraka köyü sahiline EOKA için silah ve mühimmat taşıyan Yunan kaptan anısına büst dikildi. Büstün açılışını Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Yunanistan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas birlikte yapacak.

Fileleftheros’un “Kaptan Kutalianu Büstü Açılışı… 1955’te ‘Ayios Yeorgios’  Teknesiyle tutuklanmıştı”  başlıklı haberine göre Yunanistan’ın “Salaminu” (Salamis) adasından olan Evangelos Lukas Kutalianu isimli kaptanın 1955 ve 56’da Yunanistan’dan EOKA’ya silah taşıdığını ve tutuklanarak hapsedildiğini yazdı.

Habere göre 5 Mart 1954’te “Sirin” isimli tekne ile Yunanistan’ın Sunio liman kentinden Baf’ın Hloraka köyü “Vreksi” sahiline EOKA için silah ve mühimmat taşıyan kaptan Kutalianu, 25 Ocak 1955’te de aynı amaçla bu sefer “Ayios Yeorgios” isimli tekneyle, Hloraka’nın  “Rodafinia” kıyısına yanaşmış ve tahliye sırasında tutuklanmıştı. Zamanın Baf Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 4 yıl hapse mahkum edilmişti.

Gazete, Yunan kaptanın doğum yeri olan Salamis adası belediyesinin 2014’te adına büst dikmeye karar verdiğini, büstün yapım ve dikim masraflarının Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu, Baf Metropolitliği ve Rum işadamları tarafından karşılandığını vurguladı.

Habere göre Salamis, Ayiu Mina Kilisesi avlusuna dikilen büst, 5 Haziran’da Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Yunanistan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas tarafından açılacak. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’u Baf Metropoliti Yeorgios’un temsil edeceği açılışa, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos ve diğer Baf yetkilileri katılacak. 2015’te Baf ile kardeş belediye olan Salamis’i de Belediye Başkanı Kleovulos Papakostas temsil edecek.