Güney Kıbrıs’taki Fileleftheros gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’deki temaslarını “şark pazarlığı” diye yorumladı.

Haberi manşetten “AB ile Şark Pazarlığı... Erdoğan: Taleplerle Brüksel’de, Hediyeler Arasında Kıbrıs’ın ‘Dondurduğu’ Başlıklar Hediye” başlığıyla aktaran gazete Erdoğan’ın Avrupa’ya mülteci akışının önüne geçilmesi maksadıyla Avrupa Birliği ile işbirliği yapmak için AB’den karşılıklar istediğini, AB’nin de olanaklar ölçüsünde taleplerini yerine getirmeye hazır göründüğünü yazdı.

Gazete Erdoğan’ın işbirliği yapmak için Rum Yönetiminin engellediği müzakere başlıklarının, yani 15 numaralı Enerji, 24 numaralı Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ile 31 numaralı Dış Politika, Güvenlik ve Savunma başlıkları yanında Fransa’nın engellediği 17 numaralı Ekonomi ve Para Politikası başlığının açılmasını istediğini belirtti.

Gazete Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü için yapıcı çalışmaya devam edeceğini kaydeden Erdoğan’ın Brüksel’den Kıbrıs sorununun çözümü için Rum Yönetimine nüfuz kullanmasını istediğini de vurguladı.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin ilerleme raporunu 14 Ekim’den 21 Ekim’e kadar yayımlama görevini aldığına işaret eden gazete Brüksel’deki çevrelerin, ilerleme raporundaki olumsuz ifadelerin ayıklanmasına çalışılacağı kanaatinde olduklarını da yazdı.