Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında sarf ettiği iddia edilen ve Milliyet gazetesinde yer alan sözleri Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi söz konusu habere, “Erdoğan’dan Akıncı İçin Ferman – 10 Bin Yerleşik İçin ‘Vatandaşlık’ ve Morfu’nun (Güzelyurt) İade Edilmemesini İstedi – Uzlaşmazlık Servis Etti, Kolonileşme Talep Etti – Tayyip Erdoğan’dan Kıbrıs Sorununda Uzlaşmazlık Resitali: Bir Adım Bile Geri Atmak Yok” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdi.

Gazete, Milliyet gazetesinde yer alan habere geniş yer verirken, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC meclis heyetiyle yaptığı görüşmede, KKTC’de yaşayan 10 bin Türkiye vatandaşına KKTC vatandaşlığının verilmesini ve Güzelyurt’un (Morfu) Kıbrıslı Rumlara iade edilememesini istediğini aktardı.

Gazete, “Türk hükümetinin Kıbrıs’ta birçok çevrenin beklentisinin aksine hareket ediyor gibi göründüğünü” iddia ederek, Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da vatandaşlık verilmemesinden şikayet ettiğini öne sürdü.

RUM SİYASİLARDEN TEPKİ GELDİ

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu açıklamalarına Güney Kıbrıs’taki hemen hemen tüm siyasi çevrelerden tepki açıklamaları geldiği, açıklamalarda “Türkiye’nin bu yaklaşımıyla çözüm anlaşmasına varılmasının kolay olmayacağının belirtildiğini” yazdı.

Habere göre, Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, Erdoğan’ın açıklamalarının “müzakerelerde olumlu sonuç alınmasına ilişkin tüm beklentileri ortadan kaldırdığını” iddia ederken, DİSİ’den yapılan açıklamada da, Güzelyurt’un iadesini içermeyen bir anlaşmanın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceğine inanılmadığı, DİSİ’nin de bunu kabul etmeyeceği vurgulandı.

AKEL, DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda da, Türkiye’nin gerçek tutumunun bu şekilde olması durumunda Kıbrıs sorununun çözülemeyeceği ve Türkiye’nin olumlu tutumuna ilişkin argümanların ise bu açıklamayla çürüdüğü iddia edildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Onlara Parmağını Salladı – Milliyet Erdoğan’dan Morfu ve Yerleşikler Konusunda Öğütleri Yazıyor – Herkes Kınadı”; Simerini: “Annan Planı Ritmiyle Dans Edin – Türkiye’nin Sultanı Fermanını Gönderdi”; Haravgi: “Erdoğan’ın Talepleriyle Çözüm Olmaz”; Alithia: “Morfu Olmadan Çözüm Olmaz”.