Başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis olmak üzere Rum siyasilerin, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklamalarda Kıbrıs Rum tarafına eleştirilerde bulunmasına ve Erdoğan’ın “Rumların topraklar bizim olacak biz yöneteceğiz anlayışında olduğunu” vurgulayarak “aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış” ifadelerine tepki gösterdikleri belirtildi.

Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yaptığı açıklamada bu ifadeleri kabul edilemez olarak nitelendirdi ve bu açıklamaların, olması ve yaratılması gereken güven ortamının ayağını kaydırdığını savundu.

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, açıklamaları kabul edilemez olarak nitelendirirken bu tür açıklamaların, diyaloğun sürdürülmesi için çaba sarf edildiği bir anda, yardımcı nitelikte  olmadığını ileri sürdü.  Hristodulidis, bu tür açıklamalara yönelik yanıtlarının, diyaloğun sürdürülmesine ilişkin kararlılıklarını ifade etmek şeklinde olduğunu savundu.

DİKO, Rum Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, ELAM, açıklamaları “kabul edilemez” olarak nitelendirdiler.