Rum Hükümeti ile partiler arasındaki karşılıklı açıklamaların devam ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Hükümeti ile partiler arasındaki, Kıbrıslı Türklerin Erenköy’e geçişi konusundaki anlaşmazlığın, karşılıklı açıklamalarla devam ettiğini yazdı.

Habere göre Rum hükümet kanadından olan açıklamalar, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos tarafından yapıldı.

Papadopulos, Kıbrıslı Türklerin Erenköy’e geçişlerine izin verilmesinin Talat-Hristofyas anlaşması çerçevesinde yapıldığını ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin Erenköy’e geçişine ilişkin olarak Hükümetin, öncelikle Dillirga bölgesinde ikamet eden Kıbrıslı Rumlara hizmet eden “Limnidi” (Yeşilırmak) sınır kapısının özlü bir şekilde açılmasını öngören Talat-Hristofyas anlaşmasını uyguladığını söyleyen Papadopulos, “bu anlaşmanın kınanması gerekir ve bu anlaşmadan doğanların yerine getirilmediği konusunda farklı bir düşüncesi olan varsa bunu cesurca söylesin” ifadelerini kullandı.

Papadopulos açıklamasında ayrıca Hükümetin, 1964 yılında Türkiye tarafından gerçekleştirilen Kıbrıslı Rumlara karşı bombalama olayının ve Kıbrıslı Türkler tarafından bunun kutlanmasının da kınanmasının kesin olduğunu vurgulamak istediğini belirtti. 

Habere göre EDEK, daha öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kınama açıklamasında bulunurken, Rum hükümetinin 1964 olayları için kınama açıklaması yapmamakla eleştirdi.

EDEK, Hükümetin kınama açıklaması yapmak yerine Erenköy’e geçişlere izin verdiğini, otobüslere gerekli kontrolleri yapmadığını, bunların içinde muhtemelen TC kökenli vatandaşların da bulunduğunu savundu. 

ELAM yaptığı açıklamasında, Hükümet, AKEL ve DİSİ’nin herhangi bir kınama açıklamasında bulunmadığına dikkati çekti.   

DİKO’DAN KIBRIS SORUNUNDA ELEŞTİRİ

Fileleftheros gazetesi, DİKO ile hükümet arasındaki Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamaların da devam ettiğini yazdı.

Habere göre DİKO, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “DİKO’nun olayları çarpıttığı” iddiası  ve “Türk uzlaşmazlığını ortaya koymak için ne tür faaliyetlerde bulunduğu” şeklindeki sorusuna yanıt verdi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un kurmaylığı yaptığı açıklamada, hükümetin yorumunun boş içeriğinden söz ederek, bunun  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Crans-Montana sonrasındaki dönemi idare etme zaafiyetini ortaya koyduğunu belirtti.

DİKO kurmaylığı açıklamasında ayrıca Kıbrıs helenizminin, yeni bir stratejiye gereksinimi olduğunu da yineledi.