Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, Güney Kıbrıs’ta dün de bazı temas ve ziyaretlerde bulunduğu haber verildi.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Sarkisyan’ın, önceki gün yaptıkları görüşmenin ardından dün de, Ermenistan’ın dostluk sembolü olarak Kıbrıs Rum halkına armağan ettiği, üzerinde haç işlemesinin olduğu taştan bir anıtın açılış törenine katıldığını yazdı.

Habere göre törende konuşan Sarkisyan, bu anıtın, bölgeyi ziyaret eden yabancılar ve Kıbrıslı Rumlara, Ermenistan ve Ermeni halkını hatırlatacağını ve “Ermeni-Kıbrıs” dostluğunun canlı bir örneği olacağını söyledi.

Anastasiadis ise bu anıtın, aralarındaki dayanıklı ilişkilerinin bir göstergesi olduğunu söyleyerek, “Kıbrıs ve Ermeni halkı aynı saldırganlığın kurbanı oldu, sözlüklerinden kadercilik kelimesini çıkardı ve uluslararası sahnede hukuk ilkelerinin hüküm sürmesi için mücadele etti ve ediyor” iddiasında bulundu.

Güney Kıbrıs ile Ermenistan’ın ikili işbirliklerini yoğunlaştırması ve halkların verdiği mücadelenin haklılığının sağlanması için güçlerini birleştirmesi gerektiğini savunan Anastasiadis, kendilerinin, sözde “Ermeni soykırımı”nı tanıyan ilk AB üye ülkelerinden olduğunu da hatırlattı.

Sarkisyan’ın, adadaki temasları çerçevesinde Nareg Ermeni Okulu ve “Ermeni Soykırımı Anıtını” da ziyaret ettiğini kaydeden gazete, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis ve Rum  Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun da okulda hazır bulunduğunu belirtti.

Habere göre Sarkisyan, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos’la da bir araya geldi.

Alithia gazetesi ise haberinde,  Sarkisyan’ın dün Kıbrıs Rum Üniversitesi’nde bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre “Kıbrıs”ın tüm dünya tarafından tanındığını ve Türkiye’nin “Kıbrıs”ı tanımamasının anlamsız olduğunu iddia eden Sarkisyan, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ülkesinin desteğini belirtti.