mhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) gelişmeleri bahane göstererek müzakere masasından kaçtığını vurguladı.

Kathimerini gazetesi; “B Planı İzolasyonların Kaldırılması – Derviş Eroğlu Müzakereler Devam Ettiği Sürece Tanınma Hedeflemediğini Vurguladı” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri ve diğer konularda gazeteye verdiği röportajı aktardı.

Eroğlu söyleşisinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bir önceki Kıbrıs Rum hükümetinin aksine, MEB’deki gelişmeleri bahane gösterip al-ver sürecinden kaçtığını belirterek, doğal gazın yönetimi konusunda ortak bir komite kurulabileceğini, Kıbrıslı Türklere hiçbir fayda sağlamayacak kapalı bölge Maraş’ın iadesi önerisinin aksine, doğal gazın her iki taraf için de kazançlı olacağını vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafının MEB konusundaki tezlerinde ısrar etmesi durumunda Kıbrıs Türk tarafının da bazı önlemler alacağı konusunda Rum tarafını uyardıklarını, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, ancak Kıbrıs sorununun çözümünü istediği için bu yönde herhangi bir koşul koymadıklarını belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü asla kabul etmeyeceğini, BM parametrelerinin de iki kurucu devletin işbirliğine dayanan bir ortaklık öngördüklerini” vurguladığı söyleşisinde, Anastasiadis’in bunda ısrar etmeyi sürdürdüğünü, ancak hiçbir Kıbrıslı Türk’ün bunu kabul etmeyeceğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü durumunda alternatifin ne olduğunun sorulması üzerine ise Eroğlu, “müzakereler devam ettiği sürece tanınmayı hedeflemediğini, ancak BM ve dünya kamuoyu müzakerelerin çözüme ulaşmadığı kararına varırsa, iki tarafın da tutumlarını yeniden değerlendirmesinin gerekeceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının izolasyonların kaldırılmasını istediğini ifade etti.

Eroğlu söyleşisinde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) Rum Futbol Federasyonu’yla (KOP) işbirliği konusuna da değinerek, KOP başkanının KTFF’yle imzalanan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, bu anlaşmayla KTFF’nin düzeyinin yükseltilmesini engellediklerini söylediğini hatırlattı ve bu açıklamanın KOP’un iyi niyetli olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Tek başımıza futbol oynayacaksak KOP’a katılmamızın ne anlamı var?” sorusunu sorarak, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda FIFA’nın KTFF’yi tanıyacağını ve KOP’a katılıma gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.