Estonya Meclisi Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Kalle Palling, Güney Kıbrıs’ta temaslar yapıyor.

Fileleftheros gazetesi, Palling’in, dün, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüştüğünü ve görüşmede yaptığı açıklamada “Türkiye’nin, şayet AB’nin kapılarını açmak istiyorsa, Kıbrıslı Türklere kulak kabartmak, Kıbrıs Cumhuriyeti ile işbirliği yapmak ve üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlamak zorunda olduğunu”  söylediğini yazdı.

Habere göre, müzakere sürecindeki zorlukların bilincinde olduğunu kaydeden Palling, Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması dileklerini iletti.

Omiru ise, Palling’i Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere dair bilgilendirerek, Kıbrıs Rum tarafının arzusunun, BM kararlarına dayalı, AB ilke ve değerleri zeminindeki bir çözüm olduğunu ifade etti.

Omiru ayrıca, Rum tarafının samimi çabalarının, Türkiye’nin uzlaşmaz tutumu nedeniyle tökezlediğini iddia etti.

Alithia gazetesi ise, Palling’in dün, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve Rum Meclisi Ekonomi Komitesi üyeleriyle yaptığı görüşmede, iki ülkenin ilişkileriyle birlikte e-devlet konusunun ele alındığını yazdı.

Habere göre Neofitu, Estonya’nın e-devlet uygulamasında örnek bir ülke olduğunu ve bu konuda, tecrübe ve görüşlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Gazete, Palling’in, Omiru’ya da, Estonya’daki e-devlet uygulamasıyla ilgili bilgi verdiğini kaydetti.