Rum Ulusal Konsey Sekreteri Pandelis Pandelidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri bildirmek üzere “Ulusal Konseyi” veya “Siyasi Parti Başkanları Konseyi”ni yaz tatilinden sonra toplayacağını açıkladı.

Bazı siyasal partiler ise mülkiyet meselesini öne çıkararak, bilgilendirme için tatil sonunu “çok geç” buldu.

Simerini “Yaz Tembelliğinden Sonra Bilgilendirme” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün düzenlediği basın toplantısı ve katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında bilgilendirme yaptığını hatırlattı. Gazete, Anastasiadis’in bu konuyu tatil sonuna bırakmasının ‘çok geç’ bulunduğuna işaret etti.

EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER HAREKETİ

Habere göre, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, 40 metindeki siyah kalemle yazılı olanların kamuoyuna açıklanması ve Rum halkına izah edilmesi gerektiğine görüşünü ortaya koydu.

Gazete, “Ekologlar olarak bilgilendirmenin partilerle sınırlı kalmaması, vatandaşların da bilgilendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” vurgusunu yaptı.

Basına sızanların ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin söylediklerinin büyük boşluklar ve soru işaretleri yarattığını kaydeden hareket, “Halk geleceğiyle ilgili saklananları bilmeli” görüşünü ortaya koydu.

Hareket, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in, mal sahibinin hakkının kullanıcının hakkından öncelikli olduğu açıklamasından memnuniyet belirterek, Anastasiadis’ten, taahhütlerini yerine getirmesini beklediğine işaret etti, şunları ekledi:

“Bazıları, meşru ve mevzuata uygun şekilde, Kıbrıs Türk malı bulunduran ve kullanan Kıbrıslı Rum göçmenlerin de kullanıcı olarak görülebileceğini icat ediyor. Bbu kullanımın meşru olduğunu görmezden geliyor. Kıbrıslı Rum göçmenler yasadışı kullanıcılarla aynı kefeye konulamaz. 
 Kıbrıs Türk malları başlığı açıldığında, göçmen olan-olmayan, iktidar partilerine yakın bazı Rumların Kıbrıslı Türk yasal mal sahiplerinin mülkiyet hakkı aleyhine skandal nitelikli imtiyazlar edindikleri ortaya çıkacak.  Belki de kaygılanıp, kullanıcıların mal sahipleriyle eşitlenmesini isteme nedenleri budur.”

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı, Kıbrıs sorunundaki icraatları nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve hükümetine sert eleştiriler yönelterek, “hükümet için Kıbrıs sorunu hala istila ve işgal sorunu mu? Bu konuda bilgi versin” ifadesini kullandı, şunları ekledi:

“Bu tez mutlak gerçeklik ve hükümetin resmi tutumu ise mülkiyet meselesinin çözümüyle ilgili hukuk dışı simyacılığa katılmaktan vazgeçsin. İşgal ve mülkiyet meselelerini en bilimsel ve net şekilde düzenleyen Uluslararası Hukuka odaklansın. Mal sahiplerinin bütün haklarını istisna ve kriterler olmadan tam anlamıyla düzenleyen 1907 tarihli 4’üncü Lahey Sözleşmesi’ni ve 4 Cenevre Sözleşmesi’ni incelesin.”

EURO.KO

EURO.KO ise mülkiyet konusunda Rum tarafının  Rum Ulusal Konseyi’nin Eylül 2009’da oy birliğiyle aldığı karardan daha azını hiçbir şekilde kabul edemeyeceğini savundu, şu izahta bulundu:

“Yani, yapılacak herhangi bir düzenleme meşru mal sahiplerinin geri dönme, serbest yerleşim, işgal bölgelerindeki mallarını serbest kullanma ve faydalanma haklarını güvence altına almalı. Bu ilkeler Ulusal Konsey’de kararlaştırıldı, bizim tarafın kırmızıçizgileridir ve bizim tarafın mülkiyet konusundaki açıklamaları bu ilkeler temelinde olmalıdır.”

Fileleftheros “Partilerden Kıbrıs Sorununun Çeşitli Yönleriyle İlgili Hard Rock” başlığıyla aktardı.