AB üyesi Akdeniz Ülkeleri’nin (Med Group) dün gerçekleştirilen toplantısına katılmak üzere Atina’ya giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün burada Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geldiği haber verildi.

Anastasiadis’in Atina’dan garantiler konusunda net bir mesaj gönderdiğini yazan Alithia gazetesi “Manda Değil Bağımsız Devlet” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, Pavlopulos ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “isteklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığının herhangi bir gücün mandası (himayesi) altına girmesi değil, bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin de garantiler konusunda bunun bilincine varması gerektiğini” söyledi.

Habere göre, konuşmasında, kendilerine verdiği destekten ötürü Yunanistan’a teşekkür de eden Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanına “tek uluslararası temsiliyet, tek egemenlik ve tek vatandaşlığın hali hazırda güvence altına alındığını, bunlarda artık herhangi bir kuşku olmadığını ve bunların varılan uzlaşılardan olduklarını ilettiğini” dile getirdi.

Anastasiadis ayrıca “Avrupa müktesebatı temelinde, temel özgürlüklerin güvenceye alındığını” da ifade etti.

Önemli ilerlemeler kaydedilen başka başlıklar da olduğunu, öte yandan arzu ettikleri çözümün bileşenlerini teşkil eden ve anlaşmazlıkların sürdüğü başka önemli unsurlar da olduğunu ifade eden Anastasiadis, bu hususlarda yalnızca fikir teatisinde bulunduklarını ve bunların toprak düzenlemeleri ile garantiler olduğunu açıkladı.

KKTC’nin Türkiye’nin yaz saati uygulamasına devam etmesi kararını uygulamasıyla ilgili kararına da değinen Anastasiadis, bunun çok da önemli bir konu olarak addedilmese de, garantiler ve etkiler olmaması gerektiğini kanıtladığını öne sürdü.

Bundan ötürü, temkinli iyimserlik ifade ettiğini dile getiren Anastasiadis, üstesinden gelememeleri halinde, çözüme ulaşamayacakları bazı konular bulunduğunu sözlerine ekledi.

PAVLOPULOS

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise açıklamasında, Anastasiadis ile yaptıkları görüşmenin Kıbrıs sorununa odaklandığını ve bu konuda Güney Kıbrıs’a tam destekleri olduğunu söyledi.

Son zamanlarda belirli kesimlerinden birtakım iyimserlikler gözlemlediklerini ve bu iyimserliğin gerçekçi olmasını umduklarını dile getiren Pavlopulos, hem uluslararası toplum, hem de AB’ye sürekli tekrarlamaları gereken bazı şeyler olduğunu dile getirdi.

Gazeteye göre Pavlopulos bunu kısaca şöyle özetledi; “Bir çözümün kabul edilebilir ve gerçekçi olması için, bu çözümün hem uluslararası hukuk, hem de AB müktesebatının belirli kurallarına uyması gerekir. Bunlar devletin şekliyle ilgilidir, ki bunun da hiçbir şekilde konfederal bir karaktere sahip olmaması gerekir. Çünkü bu da hem uluslararası hukuk, hem de Avrupa hukukuyla terstir.”

“Kıbrıs sorununun çözümünün ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinden taviz verilemeyeceğini, öte yandan (çözümün ardından) garantilere ve işgal ordularına da artık yer olmadığını” iddialarına ekleyen, Pavlopulos, saygı gösterilmesi için bunlara netlik kazandırdığını ifade etti.

Anastasiadis’in dün Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Mitsotakis ile bir araya gelerek, kendisini Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgilendirdiğini de yazan gazete, Anastasiadis’in geçtiğimiz Perşembe akşamı ise Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldiğini ekledi.

HRİSTODULİDİS

Fileleftheros gazetesine göre ise, Rum Devlet Radyosuna açıklamada bulunan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Perşembe akşamı Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşmeyi çok yapıcı olarak nitelendirdi.

Hristodulidis, Anastasiadis-Çipras görüşmesinde Kıbrıs sorunu ile Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmelerin ele alındığını belirtti.

Görüşmede Kıbrıs sorununun altı başlığıyla ilgili bilgilendirme yapıldığını ve bazı konuların en iyi nasıl ele alınacağına dair fikir teatisinde bulunulduğunu dile getiren Hristodulidis, “garantilerle ilgili önerinin, bütün Kıbrıs halkının endişelerine hitap eden çok belirgin bir formül olduğunu” öne sürdü.

Hristodulidis “bunun farklı güvenlik düzeyleri meydana getirerek, AB üyesi bir devletin gereksinimlerini ve bugünkü uluslararası koşulları yansıtmakta olduğunu” sözlerine ekledi.

“EUROMED’DEN” GARANTİLERE HAYIR

Politis gazetesi ise “EuroMed’den Garantilere Hayır… Akdeniz’deki İstikrar AB İçin Anahtar- Kıbrıs İçin Önemli Mesaj” başlıklı haberinde, dün Atina’da toplanan AB üyesi Akdeniz Ülkeleri Zirvesi (Med Group) tarafından benimsenen Atina Bildirgesinde, Kıbrıs sorununa da yer verildiğini yazdı.

Buna göre gazete, Bildirgede, AB’nin iç ve dış güvenliğinin korunmasının bir parçası olarak “Kıbrıs sorununun garantiler olmadan, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB üye devleti sıfatı temelindeki çözümünün önemine işaret edildiğini” aktardı.

Gazete, Güney Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya devlet ve hükümet başkanları tarafından imza konulan Bildirgede, AB’nin “vatandaşlarımızın ve topraklarımızın güvenliğini garanti etmesi olasılığını güçlendirmesi gerektiğinin vurgulandığını” belirtti.

Gazete Bildirgede kısaca şunların da kaydedildiğini ekledi:

“Devletlerin toprak bütünlükleri ile egemenliklerine saygı duyulması, aynı zamanda sınırların ihlal edilmemesi AB’nin temel ilkeleri olmaya devam etmelidir. Bu mantıktan hareketle, Kıbrıs sorununun; garantiler olmadan, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları ve Kıbrıs’ın AB üyeliği sıfatı temelindeki adil, kalıcı ve kapsamlı çözümüne ilişkin müzakere süreci desteklenmektedir.”