Dillirga çarpışmaları sırasında Türk savaş uçakları tarafından bombalanan “Faethon” adlı devriye botunda görev yapan 6 Yunan askerin belirlenmesi için çalışma yapılmasına hazırlanılıyor.

Simerini gazetesine göre, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, söz konusu 6 askerin kimlik tespitlerinin yapılması ve kalıntıların ailelerine teslim edilmesi amacıyla Lefkoşa Rum kesimindeki Eleni ve Konstandinos Mezarlığı’nda kazı yapılması için Rum Bakanlar Kurulu’na öneri sunacağını ifade etti.

Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konuşan Fotiu, geçmişte yapılan kazılarda bazı hatalar olduğunun görüldüğünü belirterek, bazı ailelere verilen kalıntıların, bilimsel araştırmaların ardından hata yapıldığının anlaşılması üzerine geri iade edildiğinden söz etti.

Yapılacak olan kazılarda hedefin, hayatını kaybeden Yunanların ailelerine doğru kalıntıların verilmesi olduğunu söyleyen Fotiu, söz konusu kişilerin her yıl anılabilmesi için mezar taşlarının mezarlık alanında kalabileceğini belirtti.

Haberde 8 Ağustos 1964 tarihinde bombalanan botta bulunan 23 kişiden 6 Yunan ve bir Kıbrıslı Rum’un hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Fotiu, açıklamalarında Avrupa, ABD, Avustralya ve Kanada gibi Kıbrıslı Rumların yoğun olarak bulunduğu ülkelerde kayılar konusunda kampanya hazırlandığını belirtti.

Kampanya çerçevesinde kendisinin, Londra’daki Kıbrıslı Rumların kayıplar konusuyla ilgilenen Komite yetkilileriyle bir araya geldiğini söyleyen Fotiu, bu çabayla yurtdışında yaşayan tüm Kıbrıslı Rumların, kayıplar konusunun yaşadıkları ülkelerdeki karar alma merkezlerinde girişimlerde bulunmalarının arzulandığını ifade etti.

Ailelerin tanıklıkları ve kayıplarla ilgili fotoğraflardan oluşan bir dokümanın ve Yunanca ile İngilizce dilerinde kısa filmin hazırlandığını anlatan Fotiu, bu malzemelerin yurtdışına da yollanacağını belirtti.

Amacın, kamuoyunda farkındalık yaratmak ve insani konunun çözümünün gerekliliği konusunda baskı ve iknalarda bulunmaya yönelik özellikle ABD, Avrupa, Avustralya ve Kanada’daki karar alma merkezlerine girmek olduğunu söyleyen, Fotiu, nihai hedefinse, Türkiye’nin, kemiklerin yerlerinin değiştirilmesi ve toplu mezarlarla ilgili arşivlerindeki bilgiler vermesi için Ankara’ya baskı uygulamak olduğunu belirtti.

KAZILAR

“Zaman en büyük düşmanımızdır” diyen Fotiu, çok fazla kemiğin bulunamadığını, Türkiye’nin olması gerektiği gibi işbirliği yapmadığını ve tanık olan ve bir şeyler bilen insanların yavaş yavaş tükendiğini savundu.

Askeri bölgelerde yapılan kazılara da değinen Fotiu, şimdiye kadar 6-8 bölgede kazının yapıldığını ancak çok az miktarda kalıntıya rastlandığını iddia etti.

Fotiu, askeri bölgelerde kazıların sorunu çözmeyeceğini, buralarda, bulunsa bulunsa 70 kişiye kadar kemiklerin saptanabileceği değerlendirmesinde de bulundu.