Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dünkü görüşmelerinde merkezi hükümet ve kurucu devletlerin birbirleriyle ilişkilerinin tabi olacağı temel ilkeler üzerinde uzlaştığı ve merkezi hükümet ve kurucu devletlerin yetkileri ve uluslararası anlaşma yapmaları konusuna girdikleri haber verildi.

Fileleftheros haberi “Müzakerelerde Zor Konular… Akıncı ve Anastasiadis Genel Çerçevede Anlaştı, Dikenleri Nami ve Mavroyannis’e Bıraktı”  başlığıyla aktardı.

Üç buçuk saat süren dünkü görüşmede liderlerin uzlaştığı temel ilkeler; “üç yapının (merkezi hükümet ve kurucu devletler) işbirliği ve olması gereken karşılıklı saygı” ile alakalı olduğuna işaret eden gazete “Federal hükümetin en üst organ olduğu kabul edildi” vurgusunu yaptı.

Bu ilkelerin temel ekseninin 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması olduğu, Ortak Açıklama’nın da bazı noktalarda müphem olduğu, birden fazla şekilde okunabileceği belirtilen haberde, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis arasında uzlaşılan ve liderlerin de dün teyit ettiği bu ilkelerin daha çok “temenni niteliğinde olduğu” kaydedildi.

Habere göre liderler dünkü görüşmeleri kapsamında kurucu devletlerin ve federal hükümetin yetkileri ve uluslararası anlaşma yapmaları konusunu da görüşmeye başladı.  Kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapması konusunda anlaşmazlık olduğu saptandı ve bu konu, görüşülmek üzere müzakerecilere havale edildi.

Gazete Kıbrıs Türk tarafının, kurucu devletlerin kendi yetkisinde olan konularda uluslararası anlaşma yapabilmesini isterken; Rum tarafının, kurucu devletlerin ancak spor ve eğitim konularında, merkezi hükümetin onayı şartıyla uluslararası anlaşma yapabileceği görüşünde olduğunu yazdı.

“FEDERAL HÜKÜMET İLE FEDERAL EYALETLER ARASINDAKİ İÇ İŞBİRLİĞİNDE ÖNEMLİ İLERLEME KAYDETTİK”

Nikos Anastasiadis Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplarken  “Federal hükümet ile federal eyaletler arasındaki iç işbirliği konusunda önemli ilerleme kaydettik, uluslararası anlaşma yapma yetkisiyle ilgili görüşme devam ediyor” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının eğitim, kültür ve spor dışındaki konularda da uluslararası anlaşma yapma yetkisine sahip olmakta ısrar edip etmediği sorusuna karşılık Anastasiadis “görüşülüyor, zannımca görüşme doğru yolda” ifadesini kullandı.

Anastasiadis Federal yetkiler konusunda anlaşmaya varılıp varılmadığı sorusuna “hayır, federal yetkiler tamamen farklı bir konu.  Bunlar için, liderlerin emri üzerine müzakereciler ve müzakere heyetleri tarafından ayrı bir görüşme yapılıyor” cevabını verdi.

“HALEN YAPILMIŞ ANLAŞMALAR, AYRI BİR GÖRÜŞME KONUSU”

Rum Yönetiminin ve KKTC’nin halen yapmış olduğu uluslararası anlaşmaların görüşülüp görüşülmediği sorusuna Anastasiadis “öyle bir şey görüşülmedi” dedi, şöyle devam etti:

“AB üyesi sıfatımızla ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üstlendiği genel uluslararası yükümlülüklerle çakışıp çakışmadığını görmemiz için mevcut anlaşmaların kaydı, ayrı bir görüşme konusu olacak. Dolayısıyla, konuşmak için daha çok erken.”

Gazete, haberinin “Başkan: Daha (Alınacak) Çok Yol Var… Görüşülecek Konu Demeti 9’dur” başlığıyla ayırdığı bölümünde Anastasiadis’in, geçen Cuma günü yaptığı açıklama tahtında sonuca götürecek ilerleme olup olmadığı sorusuna verdiği cevabı aktardı.

“DAHA GÖRÜŞÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR VAR”

Habere göre Anastasiadis “Şu anda görüşülmekte olan bazı başlıklarda ilerlemeden söz ediliyordu. Daha, görüşülmesi gereken önemli başlıklar var” dedi, devamla şunları söyledi:

“Şimdilik görüşülenlerde ilerleme, cesaret verici ilerleme görünüyor.

Görüşülecek konu demeti 9 tanedir dolayısıyla bu aşamada, gözlemlenen ilerlemeden güvenilir bir sonuç çıkartılamaz.  Kıbrıslı Türklerin dini bayramı, 15 ve 20 Temmuz arasındaki olgulardan ve benim tarafımın yükümlülükleri nedeniyle Temmuz ayı için toplam 6 görüşme belirlendi. Bu tarihler arasında yapılacak görüşmelerde, daha ileri müzakere edilmesi gereken konular üzerinde durulacak. Dolayısıyla, bu yoğunlaştırılmış diyalog aracılığıyla yavaş yavaş, her iki toplum tarafından da kabul edilebilecek bir sonuca nihayet varacağımızı umalım.”

Politis haberine “Öze Dair Anlaşmazlık… Liderlerin Dünkü Görüşmesi Daha Zordu… Kıbrıslı Türkler Eyaletlerin Yetkilerindeki Bütün Konularda Uluslararası Anlaşma Yapmasını İstiyor… Anlaşmazlıklar Aşılamaz Görülmüyor…

Temmuzda 6 Görüşme” başlık ve spotlarını attı.
Gazete liderlerin dün, zorlukların çok olduğu konuyu ele aldıklarını ancak  “iyi bilgili” bir kaynağın, bunların aşılması imkansız zorluk addedilmediğini söylediğini kaydetti. Gazete “buna rağmen anlaşmazlık -Kıbrıs Türk tarafının her bir eyaletin yetki alanına giren bütün konularda uluslararası anlaşma yetkisi olmasındaki ısrarından ortaya çıkan- tarafların, eyaletlerin özerklik derecesine toplam yaklaşımından kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

Simerini “Ufukta Olmayan İlerleme… Anastasiadis ve Akıncı Görüşülen Başlıklardan Memnuniyet Belirtiyor… Federal Hükümet ve Federal Eyaletler Arasındaki İç İşbirlikleri Konusunda Karşılıklı Anlayış. Önemli Konular Açık Olmaya Devam Ediyor” başlığını kullandı.

Görüşme sonrasında Anastasiadis’in yaptığı açıklamayla birlikte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamasının satır başlarına da yer veren gazete Akıncı’nın açıklamasına “Akıncı Tutumlu” yan başlığı altında şu girişle yer verdi:
“Mustafa Akıncı’nın açıklaması da aynı çerçevedeydi. Genellikle çok konuşan Akıncı müzakerelerde görüşülmekte olan 4 başlıkta ilerleme olduğu ve şimdi bu başlıklardaki anlaşmazlıklar üzerinde durulduğu genel değerlendirmesiyle yetindi.”

Haberi Haravgi “İki Liderin İlerleme Olduğu Ortak Saptaması… M. Akıncı’ya Göre 1 Temmuz’da Mülkiyet Görüşülecek” ve Alithia “Kıbrıs Müzakereleri… Cesaret Verici İlerleme” başlığıyla okurlarına aktardı.