Rum tarafındaki Kıbrıs Türk konutlarının 4 bin 246 tanesi göçmenler, 492’si ise göçmen olmayanlar tarafından ev olarak kullanıldığını yazan gazete, 759 Kıbrıs Türk konutunun ise göçmenler ve 583’ünün göçmen olmayanlar tarafından “yazlık ev” olarak değerlendirildiğini belirtti.

Ticari mülklerin 2 bin 205’i göçmenlerin, 626’sı ise göçmen olmayanların kullanımında olduğunu kaydeden gazete, tarım arazilerinde 284 bin 225 dekarın sözleşmeyle göçmenlere, 17 bin 550’sinin de göçmen olmayanlara verildiğini aktardı.

Üzerine konut inşa etmeye yönelik alanlar, çiftlik, taş ocağı gibi ticari mülkler, kamu yararına alanlar, otoparklar, parklar, meydanlar ve sahalarla ilgili kategoride ise bin 932 alanın sözleşmeyle göçmenlere, 885’inin de göçmen olmayanlara verildiği kaydedildi.

Haberde, Lefkoşa, Limasol, Larnaka ve Baf olmak üzere her bölge özelinde ayrıntılı verilere de yer verildi.

MALLARIN TOPLAM DEĞERİ 6 MİLYAR EURO

Fileleftheros gazetesi ise Rum tarafındaki Kıbrıs Türk mallarının değerinin yaklaşık 6 milyar Euro olduğunu yazdı.

“Kıbrıs Türk Malları Fonu”nun 2017 yılı bütçesinde 15 milyon 647 bin 711 Euro gelir öngörüldüğünü kaydeden gazete, bunun 8 milyon 500 bininin devlet desteği olduğunu belirtti.

Gazete, devletin, Kıbrıs Türk mallarını kiralayarak 3 milyon 214 bin 40 Euro alacağını kaydetti.

FEDONOS POLİSE ŞİKAYETTE BULUNDU

Öte yandan, Alithia gazetesi, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos’un, Baf polisine giderek, Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili usulsüzlük ve yasadışı uygulamalar hakkında şikayette bulunduğunu yazdı.

Habere göre, gazetecilere konuşan Fedonos, tüm bölgelerle ilgili 30 durum hakkında şikayet hazırladıklarını ifade etti.

Fedonos, haksızlık ve kötü yönetimin ortadan kalmasının yanı sıra 1974’ten bugüne kadar Kıbrıs Türk malları etrafında oluşan devasa skandala yönelik genel bir çabanın başlamasına yardımcı olmayı umduğunu dile getirdi.

Devletin, kötü yönetimle birkaç milyon Euro kaybettiğini ifade eden Fedonos, “Devlet tüm bu paraları, mülklerini kaybeden göçmenlere geri verebilirdi” ifadesini kullandı.

Fedonos, “Göçmen olmayan bazı kişiler ve göçmenler ellerine mülkler geçirerek ve bunları başkalarına kiralayarak zenginleşirken, bazı göçmenler de hiçbir şey almamakla kalmayıp, haksızlıklarla karşı karşıya kaldı” şeklinde devam etti.

Fedonos, açıklamalarında siyasi partilerin de skandallara karıştığından söz etti.

KONU RUM MECLİSİ GÜNDEMİNE TAŞINIYOR

Alithia gazetesi haberinde, Baf polisinin, Fedonos’un şikayetlerini incelemek üzere bir soruşturma ekibi oluşturduğunu yazdı.

Habere göre, bu ekip için Limasol polisinden de destek alınması bekleniyor.

Politis gazetesi ise, Rum Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis’in konuyla ilgili araştırma yapma niyetinde olduğunu yazdı.

Habere göre, Mihailidis’in araştırması, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği memurlarının icraat ya da ihmalleri, ayrıca bu memurların akrabalarının Kıbrıs Türk malı alıp almadıklarıyla ilgili olacak.

Gazete, Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili durumun pazartesi günü Rum Meclisi İçişleri Komitesi’nde de görüşüleceğini kaydetti.