Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Rum hükümetinin Maraş konusundaki Türk faaliyetlerine yanıt olarak ileriye götürdüğü önlemler konusunda, dün sabah sözde “Maraş” Belediye Meclisi’ni bilgilendirdiği haber verildi.

Alithia gazetesi “Maraş’la İlgili Söylentiler Kaygılandırıyor” başlıklı haberinde, Rum kesiminin, konunun Türk tarafınca yeniden gündeme getirilmesi sebebiyle “karşı atağa geçme fırsatı gördüğünü” iddia etti.

Gazete, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen önlemlerin “kapalı bölge Maraş’ın yasal sakinleri için BM idaresinde açılmasına ilişkin tezin yasallığını güçlendirmek aynı zamanda Türkiye’nin konuyla ilgili olarak BM kararlarından doğan yükümlüklerini yeniden gündeme getirmek amacını taşıdığını” kaydetti.

MARAŞLILAR BİRLİK VE BERABERLİKLE YANIT VERECEK

Öte yandan sözde “Maraş” Belediyesi Başkanı Aleksis Galanos’un, önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan “anti-işgal” etkinlikleri konusunda bugün bir basın toplantısı düzenleyeceğini yazan gazete, 14 Ağustos’ta Belediye Meclisinin Derinya’da bir açık oturum düzenlemesinin planlandığını, sözde “Maraş Belediyesi”nin “büyük anti-işgal” etkinliğinin de 30 Eylül’de gerçekleştirileceğini ekledi.

Haravgi ise “Maraşlılar Birlik-Beraberlikle Yanıt Veriyor… Türkiye Maraş’ın Bir Bölümünü Açma Olasılığını Araştırıyor” başlıklı haberinde, sözde “Maraş Belediye Meclisi”nin “Türkiye’nin Maraş’la ilgili niyetlerinin Maraşlıların birlik-beraberliğiyle ele alınacağı değerlendirmesinde bulunduğunu” iletti.

MARAŞ GÜNDEMLİ BASIN TOPLANTISI

Belediye Meclisi’nin, Türkiye’nin Maraş’ı açma niyetine ilişkin söylentileri ele almak için dün toplandığını yazan gazete, sözde “Maraş” Belediye Başkanı Aleksis Galanos ile Belediye Meclisinin, Maraş’la ilgili haber ve söylentilerle ilgili tez ve görüşlerini analiz etmek için, bugün basın toplantısı düzenleyeceklerini yazdı.

BASINA YANSIYANLAR SÖYLENTİDEN İBARET

Habere göre, Belediye Meclisi’nin toplantısının ardından gazeteye açıklamada bulunan Aleksis Galanos, Maraş’la ilgili herhangi bir durumun Maraşlıların birlik ve beraberliğiyle ele alınabileceğini vurgularken, kendisinin, Maraş’ın açılması konusunda basına yansıyanların ise, şu ana kadar söylentiden başka bir şey olmadığını düşündüğünü de öne sürdü.

Aleksis Galanos başkanlığındaki bir heyetin, dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile bir araya geldiğini yazan gazete, “elindeki bilgilere” dayanarak, toplantı sırasında, yapılması gereken faaliyetlere ilişkin elle tutulur kararlar alınmadığını, ancak durumun ele alınması için, çeşitli faktörlerle temaslarda bulunulmasının hedef olarak ortaya konduğunu kaydetti.

FİKİR BİRLİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞ

Gazete toplantıda, Maraş’la ilgili gerçekleştirilen herhangi bir hareketin, “Maraş’ın derhal Kıbrıs Rum idaresi altında iadesini öngören, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararları, Kiprianu-Denktaş ikinci Doruk Anlaşması, Avrupa Parlamentosu (AP) kararları, aynı zamanda AP’nin ve Avrupa Konseyi’nin Türkiye’yle ilgili yıllık raporuyla uyumlu olması gerektiği konusunda bir fikir birliği ortaya çıktığını” da yazdı.

MARAŞ KONUSU BM’NİN İLGİLİ KARARLARIYLA İLERİ GÖTÜRÜLECEK

Fileleftheros gazetesi ise “Maraş’ın Öne Çıkarılmasıyla… Belediye Başkanı Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Tarafından Tepki Önlemlerine İlişkin Bilgilendirildi” başlıklı haberinde, sözde “Maraş” Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un dün, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

“Eldeki bilgilerin, görüşmede atıfta bulunulan şeyin, Rum hükümetinin Maraş’ın Türk tarafınca tek taraflı olarak açılması hareketine ilişkin bilgilerle ilgili olarak, bir önlemler paketi hazırlanması yönünde hummalı bir şekilde çalıştığı” şeklinde olduğunu yazan gazete, “Rum hükümetinin Maraş konusunu, BM’nin ilgili kararları aracılığıyla ileriye götüreceğinin belirtildiğini” de ekledi.