Fileleftheros “AB: Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Motorları Çalıştırıyor... Flaş: Pazartesi Günü Peter Nuffel Başkanlığında Komisyon’un Hazırlık Egzersizi” başlıklı haberinde hazırlık tatbikatının Pazartesi günü (12 Ekim) Brüksel’de, Peter Van Nuffel yönetiminde, teknik düzeyde icra edileceğini yazdı.

Bu egzersizin olmasını, olası bir çözümde, Kıbrıslı Türklerin Avrupa müktesebatına uyumuyla ilgili konuların yönetilmesi için kurulan iki toplumlu komitenin de istediğini belirten gazete, özetle şöyle devam etti:

“Egzersizin hedefi, Kıbrıs sorununun çözümü dolayısıyla, 10’uncu Protokol tahtında Kıbrıs’ın Kuzey kesiminde müktesebatın ertelenmesinin kaldırılması için gereken hazırlığın istenen dereceye ulaşması maksadıyla yetkili birimlerin koordinasyonudur.

Gerek Ankara’nın, gerekse sahte devletin Brüksel’den, Kıbrıs sorunu çözülsün yahut çözülmesin, Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyumunun hemen yoluna konulmasını istediğine işaret ediliyor. Lefkoşa AB’ye, Kıbrıslı Türklerin müktesebatı içselleştirmesi için Brüksel’in bu aşamada hareket etmesi gerektiğini, bunun Kıbrıs sorununun çözümü için şart olduğunu iletmişti. 

Hazırlık egzersizi, Brüksel’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından bilgilendirilmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleştirilecek. Eide bütün açık meselelerin yılsonuna kadar kapanacağı konusunda iyimserlik belirtmiş referandumlar için de gelecek Mart’a işaret etmişti.”