Fileleftheros “Davos’ta İki Yabancı… Annan’ın Beşli Konferans Planları Bozuldu Ama Akıncı Davet Aldı” başlıklı manşet haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Davos’a davet edilmesi ve gidecek olmasını “Espen Barth Eide, Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu çerçevesinde Kıbrıs sorunuyla ilgili gayr resmi beşli konferans düzenlemeyi başaramamış olabilir ama davet edilmesi, Akıncı’nın yanına kar kaldı” ifadesiyle yorumladı.

Gazete, Akıncı’nın Ocak’ta Davos’ta düzenlenecek foruma katılıp, temaslarda bulunacağını; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de  Davos’ta olacağını ancak Akıncı-Anastasiadis görüşmesi olmasının beklenmediğini belirtti.

Haberi, “Davet Akıncı’da Kaldı… Eide, Tepki Çekti. Fikrini Hayata Geçirmedi”  başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın davet edilmesinin arkasında, üç garantör güç ile Akıncı ve Anastasiadis’i bir masada buluşturmak isteyen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide olduğunu yazdı “Bir ara bu olsa bile Lefkoşa, başkanın işgal lideriyle eşitlenmesi çabasını kabul etmeyecek” ifadesini kullandı.

KOCAS, EIDE’DEN İZAHAT İSTEYECEK

Habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, “Yunanistan’ın, arkasından iş çevirdiği için rahatsızlık duyduğu Esben Barth Eide’den, 5 Ocak’ta Atina’da gerçekleşecek görüşmelerde izahat isteyecek.

Gazete, Anastasiadis’in Davos’taki Forum’u bu yıl ikili temaslar için değerlendireceğini,  bu çerçevede ABD Başkan Yardımcısı  Joe Biden’la görüşeceğini hatırlattı ancak Davos programının henüz netleşmediğine işaret etti.