Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşmede güvenlik-garantiler ve toprak konularının ele alındığı, liderlerin bu konulardaki “görüş ayrılıklarının ilk provasını yaptıkları” belirtildi.

Fileleftheros gazetesi: “Uzlaşmazlıklarda İlk Prova – Anastasiadis ve Akıncı Güvenlik ve Toprak Konularında Değişmez Tezleriyle Görüşmeye Geldiler – Uzlaşmazlıklar Erken Ortaya Çıktı” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetim Başkanı Anastasiadis’in dün güvenlik-garantiler ve toprak konularını ilk kez ele almaya başladıklarını yazdı.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in 3 buçuk saat süren görüşmede ağırlıklı olarak güvenlik konusunu ele aldıklarını ve Kıbrıs Rum tarafının çözüm sonrasında garantörlüğün ve askeri varlıkları kabul etmediği tezini yinelediğini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının, AB üyesi bir ülke olunacağı ve Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri sebep olarak gösterdiğini vurgulayan gazete, Kıbrıs Türk tarafının ise Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığıyla kendilerini emniyette hissettikleri tezini yinelediğini aktardı.

Her iki liderin de tarafların endişelerini görüşme yönündeki niyetlerini de dile getirdikleri belirtilen haberde, toprak konusunda ise kriterlerin oluşturulması kararı alındığı ifade edildi.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede haritalara yada köy isimlerine değinmediklerini, Kıbrıs Rum tarafına iade edilecek bölgeleri büyük ölçüde kriterlerin belirleyeceğini yazdı.

Gazete ayrıca sınıflandırmanın (dini alanlar, eserler vs.) da yapılacağını vurguladı.

Dünkü görüşmede toprak konusunda ayrıntılara girilmemesine karşın tarafların geçmişteki tezlerinin bazılarından göstergeler ortaya konduğunu da iddia etti.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı, toprak düzenlemelerinin, Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun (100 bin kişi) Kıbrıs Rum idaresi altındaki topraklara dönmelerine imkan sağlayacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirtti ve ayrıca Annan Planı’nda öngörülenden daha fazla toprak talep etti.

Kıbrıs Türk tarafı ise, iki oluşturucu devletçiği ayıracak çizginin düz olması gerektiği görüşünü ortaya koyarken Güzelyurt’un (Morfu) iadesinin söz konusu olmadığını belirtti ve Annan Planı’nda öngörülenden daha fazla toprak istedi.

Gazete, Akıncı – Anastasiadis görüşmesinin BM yetkilileri olmadan gerçekleştirildiğini, görüşme sonrasında BM yetkililerine bilgi verildiğini vurguladı.

Öte yandan Anastasiadis dünkü görüşme sonrasında Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, dünkü görüşmenin “görüş ayrılıkları olmasına karşın yapıcı bir görüşme olduğunu” söyledi.

Habere göre Anastasiadis, dünkü görüşmede tarafların karşılıklı tezlerinin ele alındığını ve mevcut iki ciddi sorunun nasıl aşılabileceğine ilişkin yaratıcı görüş alış verişinde bulunulduğunu belirterek “zorluklar ve bu zorlukların yaratıcı bir diyalogla aşılması için niyet olduğunu tespit ettik” şeklinde konuştu.

Daha önce de bu konuların zaman zaman ele alındığını ancak bunların derinine inilen ilk görüşmeyi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Anastasiadis, tatil sonrasında yedi görüşme yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve bu görüşme sürecinde iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının aşılması yönünde yaratıcı çaba gösterileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Gazete liderlerin 23, 29, 31 Ağustos ve 2, 6, 8 ve 14 Eylül tarihlerinde olmak üzere toplam yedi görüşme yapacaklarını vurguladı

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Toprak-Güvenlik Konularında Zorlukları Buldular – Zorlukların Alışması İçin Liderlerden Beyan Edilmiş Niyet – Tatilden Sonra Yoğunlaştırılmış Görüşmeler” başlıkları altında verdi.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün “Politis” radyosuna yaptığı açıklamada, “şu anda müzakere masasında ilerleme yönünde istek olduğunu” belirterek, “Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta garantilerin hiç görüşülmemesi şeklindeki ilk tezinden vazgeçtiğinin görmezden gelinememesi gerektiğini” vurguladığını aktardı.

Haberde ayrıca Anastasiadis ve Akıncı’nın dünkü görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalara da yer verildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “İlk Dalış Soğuk – Toprak ve Garantilerde Görüş Ayrılıkları ve Zorluklar”.

Haravgi: “Güvenlik-Garantiler Konularının Görüşülmesi Olumlu Gelişme”.

Simerini: “Toprak ve Garantiler İlk Kez Gündemde”.