BM’nin organizatörlüğü ve Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul’a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirveye katılanlar onuruna verdiği yemeğe KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iştiraki nedeniyle katılmadı.

Haberi “Başkan Çarptı... Akıncı’yı Gizlice İstanbul’a Aldılar, Anastasiadis Tepki Gösterdi” başlığıyla aktaran Fileleftheros, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Türkiye tarafından yükseltilmeye çalışıldığını ancak bu çabanın Anastasiadis’in tepkisiyle karşılaştığını yazdı.

Gazete “Akıncı’nın, Erdoğan’ın İstanbul Zirvesi çerçevesinde dün akşam verdiği yemeğe katılmak üzere gizlice gelmesi üzerine Başkan Anastasiadis yetkililere, yemeğe katılmayacağını bildirdi” ifadesine yer verdi ve haberi “Akıncı ile Türk Kalleşliği… Kendisini Zirve İçin Alelacele İstanbul’a Aldılar, Başkan Anında Cevap Verdi” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdı.

Gazete “Türk tertibine ve işgal rejiminin yükseltilmesi çabasına Anastasiadis anında cevap verdi.  İşgal lideri Mustafa Akıncı’nın dün geceki yemeğe katılmak üzere (İstanbul’a) varmasıyla birlikte yetkililere, yemeğe katılmayacağını bildirdi, ayrılışını da hızlandırdı” ifadesine yer verdi.

BM’DEN “AKINCI KATILMAYACAK” TEYİDİ ALMIŞTI

Anastasiadis’in bugün Lübnan ve Finlandiya Başbakanları ile ikili görüşme yapacağını, ardından da Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edeceğini belirten gazete devamla şunları yazdı:

“Başkan Anastasiadis, Akıncı’nın gizlice getirilmesi tahrikine yanıtıyla, Lefkoşa’nın şantaj kabul etmediği mesajını verdi. Kıbrıs Cumhuriyeti organizatörlerden olan BM’den, Mustafa Akıncı’nın zirveye katılmayacağına dair teminat almıştı. BM, böyle bir şey olmayacak diyerek Lefkoşa’yı yatıştırmıştı. Nihayetinde işgal lideri dün gece İstanbul’a ulaştı ve AB Bakanı Volkan Bozkır kendisini havaalanında karşıladı. Türk Cumhurbaşkanı işgal lideri Akıncı’yı İstanbul’a getirmesi için işgal bölgelerine uçak göndermişti. Bozkır twitter’deki hesabından Akıncı’nın Dünya İnsani Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’a gittiğini duyurdu.

Şunu vurgulamak gerekir ki Başkan Anastasiadis İstanbul’daki Dünya İnsani Zirvesi’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı. Zirveye, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı olarak ve kaldığı otelde Kıbrıs bayrağı da dalgalandırılarak bütün formalitelerle katıldı. Zirve çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rute ile görüştü, Kıbrıs sorunu Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmeleri ele aldılar.”

Gazete Anastasiadis’in zirve çerçevesinde yaptığı iki konuşmada kullandığı şu ifadeleri öne çıkardı:

“Başka devletlerin egemenliklerine karşı yayılmacı politikaları olmayan liderliklere ihtiyaç var.  Kazananı kaybedeni olmayan bir sonuca varmamız için bir liderliğin, bütün müdahillerin endişelerini göğüslemeye hazır olması gerekir” ve “42 yıldır zorla bölünmeyi yaşayan bir AB üyesi ülkeden gelen biri olarak müdahil tarafların liderlerinin müzakere prosedüründe karar alma cesareti göstermelerini bekliyorum. AB ve BM ilke ve değerleri tam olarak benimsenirse kısa sürede bir çözüm bulunabileceğine inanıyorum.”

“DEVLET BAŞKANI OLARAK KARŞILANMASININ YARATTIĞI OLUMLU ATMOSFER AKINCI’NIN İSTANBUL’A VARMASIYLA GÖLGELENDİ”

Politis haberi sürmanşetten “Başkan, Akıncı Yüzünden İptal Etti... İstanbul’da Son Anda Kargaşa ve Hoşnutsuzluk” başlığıyla aktardı.

Akıncı’nın dün gece İstanbul’a aniden gittiğini ve Rum tarafını “sinirlendirdiğini” yazan gazete Rum Yönetimi Başkanı’nın Dünya İnsani Zirvesi’ne “devlet başkanı sıfatıyla” katılımı ile hükümeti açısından oluşan olumlu atmosferin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün geceki yemeğe katılmak üzere İstanbul’a varmasıyla “gölgelendiğini” savundu.

Gazete, Akıncı İstanbul’a varana kadar, Anastasiadis’in İstanbul’da kaldığı otele Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı çekilmesinin ve Erdoğan’ın ev sahipliğindeki yemek davetlerinin liderlerin isimlerine özel ve ‘ekselansları’  ifadesiyle yapılmasının Rum heyeti tarafından “olumlu” bulunduğuna dikkat çekti.

Simerini, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın aniden gitmesi nedeniyle Erdoğan’ın verdiği yemeğe katılmadığını belirterek “Türk hükümeti Akıncı’ya yaptığı daveti Başkan Nikos Anastasiadis’ten gizli tuttu” ifadesini kullandı.

Alithia “Türkiye… Başkan Olarak Karşıladı”  başlıklı haberinde Anastasiadis’in İstanbul’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandığını, devlet başkanı olmasıyla ilgili bütün prosedürlerin yerine getirildiğini ve kaldığı otele Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı çekildiğini yazdı.

Gazete, baskıya girmesinden sonra gerçekleştiği anlaşılan; Anastasiadis’in, Akıncı’nın da katılacak olması nedeniyle Erdoğan’ın verdiği yemeğe katılmamasına ise yer vermedi.