Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önümüzdeki günlerde yurt dışına yapacağı ziyaretlerin, Lefkoşa Rum kesimini rahatsız ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yükselme Gezisi… AB’deki Ortaklarımızdan Ankara’ya Destek… Mustafa Akıncı’nın Ziyaretlerine Hazırlanıyorlar- Berlin (Akıncı’ya yaptığı) Daveti Lefkoşa’dan Sakladı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, Ankara’nın, Rum kesiminin AB’deki ortaklarıyla da görüşerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı için Avrupa başkentlerine geziler hazırladığını iddia etti.

Türk tarafının arzusunun, Akıncı için uluslararası bir profil çizilmesi olduğunu, ana hedefin de KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesi olduğunu ileri süren gazete, Türk tarafının, takındığı tavırla, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerdeki gelişmeleri frenlediğini de öne sürdü.

Gazete “elde ettiği bilgilere” göre, Akıncı’nın bu ay Berlin’e, yazda ise Londra’ya yapması planlanan ziyaretlerinin haricinde, bir İskandinav ülkesinden de kendisine davet gelmesi için görüşmeler yapıldığını iddia etti.

Gazete, Akıncı’yı davet etmeyi tercih eden ülkelerin (mülteci krizi sebebiyle) Ankara’yı memnun etmek istediklerini, buna paralel olarak, bu ziyaretleri Lefkoşa Rum kesimine yönelik baskı unsuru aracı olarak kullandıklarını da ileri sürdü.

Gazete, “yine elindeki bilgilere dayanarak”, Berlin’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı davet etme ve Akıncı’nın Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile yapacağı görüşme konusunda, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Berlin’i ziyaret etmesine rağmen, Lefkoşa Rum kesimini bilgilendirmekten özenle kaçındığını da iddia etti.

Londra’nın ise Akıncı’yı, bariz nedenlerden dolayı İngiltere’nin AB’de kalıp kalmaması konusunda 23 Haziran’da gerçekleştirilecek olan referandumdan sonra misafir edeceğini yazan gazete, Türk tarafının bu ziyaretin Akıncı’nın Berlin’e yapacağı ziyareti (12 Nisan) izlemesini istemesine rağmen, İngilizlerin bu konuda “yatıştırıcı bir müdahalede bulunduklarını” ileri sürdü.

Gazete, İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington’un Cumhurbaşkanı Akıncı ile bir telefon görüşmesi yaparak, Akıncı’ya, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lidington’un kendisini yazda Londra’ya beklediğini ilettiğini de aktardı.

Bu gelişmelerin ise, Lefkoşa Rum kesiminde “baş ağrısına neden olduğunu” yazan gazete, başlangıçta bu hareketleri hoşgörüyle karşılayan ve Akıncı’nın ziyaretlerine rıza gösteren Rum hükümetinin, bu durumun bir genellemeye dönüşmesini önlemek için harekete geçmeye çalıştığını iddialarına ekledi.

Gazete iç sayfalardan “Akıncı’dan Seyahat Diplomasisi” başlığıyla yer verdiği haberinde ise, Akıncı’nın yapacağı ziyaretler konusunda yaşanan hareketliliğin Rum Hükümetini endişelendirdiğini ve durumun değerlendirilmesi ile bu gelişmeler ışığında bazı hareketler belirlenmesi için, geçtiğimiz hafta bir toplantı yapıldığını da ifade etti.

Haberinde, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın Berlin’e yaptığı ve Rumların tepkisini çeken ziyareti de anımsatan gazete, Akıncı (ve Çolak için de) yurt dışına ziyaretler düzenlenmesi konusunda koordineli bir çaba bulunduğunu iddialarına ekledi.

“BUTTENHEİM’IN ATANMASI KONUSUNDA SORU İŞARETLERİ”

Gazete, bu ara başlıkla yayımladığı bir başka haberinde ise, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilciliği görevini yürüten Lisa Buttenheim’ın, müzakere sürecinin ortasında New York’a atanmasının soru işaretlerine yol açtığını da yazdı.

Gazete, Uluslararası Örgütün iç tüzüklerinin bunu öngörebileceğini, bununla birlikte, nakil-atama prosedürlerinin farklılık göstermesinin alışılmadık bir şey olmadığını ifade etti.

Gazete Buttenheim’ın yerine geçecek olan Elizabeth Spehar’ın yıllardır Kıbrıs sorununu takip etmesi ve Lefkoşa’da da görev yapmasına rağmen, Buttenheim’ın detayları iyi bildiğini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin olmadığı dönemlerde görüşmeleri denetlediğini ve sürece müdahil tüm taraflarca da kabul gören bir kişi olduğunu ekledi.