BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “müzakereler ilerledikçe meseleler bir o kadar karmaşıklaşıyor ve birbiriyle bağlantılı yeni konular açılıyor” diyerek müzakerelerde ortaya çıkan zorlukları teslim ettiği bildirildi.

Fileleftheros haberi “Eide Zorlukları Teslim Ediyor… Müzakereler İlerledikçe Konular Karmaşıklaşıyor…  BM Yetkilisi Hem İlerleme Hem Zorluk Saptıyor” başlığıyla aktardı.

BM’nin, 4 başlıkta (yönetim, mülkiyet, ekonomi ve AB) yapılmakta olan müzakerelerde ilerleme saptarken, zorlukları da teslim ettiğini yazan gazeteye göre Eide, Ada’dan ayrılmadan önce görüştüğü yabancı diplomatlara müzakere sürecini anlatırken “mümkünse nisan ayı içerisinde sonuç alınabilmesi için prosedürün süratlenmesi gerektiğine” dikkat çekti.

Gazete müzakerelerdeki zorluklara “müzakereler ilerledikçe konular karmaşıklaşıyor ve birbiriyle bağlantılı yeni konular açılıyor” sözüyle dikkat çeken Eide’nin, her konuşmasında iyimserlik belirtmesine rağmen bu aşamada sürece dair öngörüde bulunmaktan kaçındığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son görüşmesinde yeni hidrokarbon arama ruhsat ihalesi ve hellim gibi Kıbrıs müzakereleriyle “alakalı olmayan konular üzerinde durulduğunu” savunan gazete “Başkan Anastasiadis bu konuların, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilgilendirdiği için müzakere prosedüründe görüşülemeyeceğini söyledi” ifadesine yer verdi.