Fileleftheros “Eide IMF ve Lagarde İle Neler Çeviriyor” başlıklı haberinde Eide’yi eleştirenlerin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anstasaidis’ten de cevap istediklerini belirtti.

Habere göre Anastasiadis’in, Rum “göçmenlerin” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) erişime sahip olacaklarını ve mülkiyet meselesinin AİHM kararları temelinde çözüleceği söylemini hatırlatan DİKO “AİHM kararları mülkiyet tazminatlarını Türkiye’nin ödemesi gerektiğini söylüyor. O zaman Sayın Eide ne için finansman arıyor?” diye sordu, şu iddiayı ortaya attı:

“Sayın Akıcı da göçmenlerin tazminatlarını kendilerinin ödemesini öneriyor. Diğer bir deyişle istilanın etkilerini Türkiye’nin değil bizim ödememiz için kendi kendimizi vergilendirmemizi öneriyor.”

Vatandaşlar İttifakı da Eide’nin ne için finansman aradığını sorduğu açıklamasında “Kıbrıs sorunu, ekonomik bedelin çözümü olarak algılanmamalı” vurgusunu yaptı ve “Kıbrıs’a büyük miktarda para dökülecek hikayesine dayanan ve kendini süratle feshedecek bir çözüme destek veremeyiz” dedi.