Kıbrıs sorunundaki yeni çabanın, yarın, sosyal içerikli olarak bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmenin ardından özlü olarak başlayacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetes “Altı Aylık Yol Haritası-Niyetler Müzakere Masasında Ortaya Çıkacak” başlıklı haberinde, liderlerin ilk önce, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile aynı masaya oturacağını ve yemek çerçevesinde bu yeni çabanın nasıl ileriye götürüleceğine bakacaklarını belirtti.

Yabancı diplomatların ise, durumların hızlı bir şekilde ilerlemesi için baskı yapmak için oyuna katıldığını yazan gazete, yabancı diplomatlar tarafından ortaya konulan hareketliliğin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle alakasız olmadığını belirtti.

İlk sözün, yarınki görüşmede müzakerelerdeki muhtemelen ileriki adımları belirleyecek olan iki liderde olduğunu belirten gazete, Akıncı ve Anastasiadis için ilk istenilen şeyin, çok uzakta olması beklenmeyen müzakerelerin yeniden başlama tarihinin belirlenmesi olduğunu yazdı.

Gazete amacın yıl sonuna kadar çözüm veya ara çözüm sağlanması olduğunu da yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak gelecek hafta içerisinde muhtemelen, müzakerelerin gündemini ve prosedüre ilişkin konuları belirlemek için iki toplum lideri arasındaki ilk resmi görüşme konusunda uzlaşmaya varılmasının beklendiğini de belirtti.

Gazete yine bilgilere atıfta bulunarak yarın akşam yapılacak olan yemek sırasında Akıncı ve Anastasiadis arasında, iki liderin müzakere masasına oturmasından önce,  Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis arasındaki ilk görüşmeye ilişkin olarak anlaşma sağlanması ihtimalinin de bulunduğunu yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan, en azından müzakerelerin ilk aşamalarında,  olağanüstü bir hareket beklemediğini yazan gazete geçmişe oranla durumların farklı olduğunun kesin olduğunu belirtti.

Gazete Kıbrıs Rum tarafının, Mustafa Akıncı ile birlikte önünde, “sadece kağıt tutan ve bunun içinde yazılanlardan başka bir şey görüşmeyen birinin değil, bir muhatap(görüşmeci) bulunduğunu” düşündüğünü belirten gazete Kıbrıs Rum tarafının bununla birlikte  “Akıncı’nın Kıbrıs Türk lideri olarak mı yoksa selefi Derviş Eroğlu’nun yaptığı gibi Ankara’nın temsilcisi olarak mı davranacağını” da bekleyip görmek istediğini yazdı.

Tüm bu çaba içerisindeki en önemli boyutun, Maraş başlığı olduğunu yazan gazete Kıbrıs Rum tarafının, çabaların tüm ağırlığını Maraş konusuna yükleme mantığına girmediği belirtti.

Habere göre diplomatik bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada Maraş konusunda herhangi bir görüşmenin öz veya zaman aleyhine yapılmayacağını belirtti.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının Maraş konusunda ne söyleyeceğinden bağımsız olarak son sözün-diğer büyük konularda da olduğu gibi- Türkiye’ye ait olduğunu, buna bağlı olarak bunun derinlemesine görüşülmesinin ve referandumdan önce sonuçlanmasının beklenmediğini de savundu.  

“EİDE VE GÜVENLİK KONUSU-EİDE’YE GÖRE GÜVENLİK KONUSU OLMAZSA OLMAZ”

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıklarla verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Norveçli Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, güvenlik konusunu, anlaşmazlıkların çözümlenmesi, gelecekteki ekonomik kalkınma ve barışın sağlamlaştırılması için  “olmazsa olmaz” olarak addettiğini yazdı.

Eide’nin, bu görüşünün, Norveçli yetkili olarak mesleki tecrübelerinden ve dünya bölgelerindeki ve özellikle Güney Afrika’daki kolektif incelemelerinden kaynaklandığını yazan gazete Eide’nin, “Security First Approach” (güvenlik  ilk yaklaşım) sloganıyla ifade edilen görüşü benimsediğini ayrıca nüfus üzerinde güvenlik hissinin hakim olması için güvenlik kültürünün ve ortamının inşa edilmesini argümanlarla tartıştığını belirtti.

Gazete Eide’nin kendi ağzından güvenlik konusunda yapmış olduğu  “nüfus içerisinde güvensizlik hissinin giderilmediği her durumda barışın inşa edilmesinin başarısızlığa uğrayacağı” şeklindeki açıklamasına ve diğer açıklamalarına da yer verdi.