Fileleftheros gazetesi manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntısıyla aktardığı haberinde, Larnaka ve Baf havaalanlarında yolcu ve uçak hareketliliği açısından iki yıldır önemli rekorlar kırıldığını, ancak Ercan Havalimanı’nda da tüm uçuşlar sadece Türkiye destinasyonlu olmasına rağmen yolcu ve uçak sayısında sürekli art arda rekor kaydedilmekte olduğunu yazdı.

Yolcular, havaalanları ve havayolu şirketleriyle ilgili verileri toplama ve işlemede uzman olan OAG’nin verilerine göre 2015 yılında, 3.5-4 milyon yolcunun Ercan Havalimanı’nı kullandığını kaydeden gazete, karşılaştırma yaparak aynı dönemde Larnaka Havaalanı’nı 5,4 – ki bu rakam tarihi bir rekor olarak kabul ediliyor –, Baf Havaalanı’nı da 2,3 milyon yolcunun kullandığına dikkat çekti.

Rakamların Güney Kıbrıs’ın, Larnaka ve Baf havaalanlarının işletmecisi Hermes Airports’tan elde ettiği gelirlerinde düşüş olduğunu gösterdiğini kaydeden gazete, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda havacılık piyasasında yaşanacak şekillenmenin kaygılara sebebiyet verdiğini belirtti.

Adadaki üç havaalanı göz önünde bulundurulduğunda, Kıbrıs’tan yurtdışına birinci destinasyonun Türkiye olduğunu belirten gazete, 2015 yılında Ercan Havalimanı’ndan Türkiye’ye giden yolcu sayısı 1,4 milyon olurken, 2016’da yüzde 14,2 artış hesaplandığını yazdı.

Haberde, ikinci destinasyonun Larnaka ve Baf havaalanlarından 1,2 milyon giden yolcu ile İngiltere, üçüncü destinasyonun ise 646 bin giden yolcu ile Yunanistan olduğu kaydedildi.

Adadan çıkış yapan yolcuları taşıyan havayolu şirketleri arasında birinci sırada 565 bin yolcu kapasiteli Pegasus Havayolları, ikinci sırada Larnaka’dan havalanan 412 bin yolcu kapasiteli Aegean Airlines ve üçüncü sırada 377 bin 100 yolcu kapasiteli Türk Havayolları’nın bulunduğunu aktaran gazete, Atlasglobal ve Onurair’in koltuk kapasitelerine de dikkat çekti.

Haberde ayrıca Rus şirketi S7 ve Larnaka merkezli Romen şirket Blue Air’in bu yıl Güney Kıbrıs’ta yolcu taşımacılığında rekor artış kaydettiğinden söz edildi.