Kıbrıslı Türklerin, 8 Ağustos Şanlı Erenköy Direnişi ile direniş sırasında şehit düşenleri anmak için dün Erenköy’de yapılan etkinlik ve törenlere katılmak amacıyla, kara ve deniz yoluyla bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret ile bir grup Kıbrıslı Türk ile Rum’un Erenköy Barikatı’nın açılması için dün Pirgo’da düzenledikleri ortak etkinlik bugünkü Rum gazetelerinde de yer buldu.

Fileleftheros gazetesi, “Erenköy’de Hemen Şimdi Sınır Kapısı” başlıklı haberinde, Poli Hrisohus ve Dillirga bölgesi sakini Kıbrıslı Rumların, “Limnidi” (Yeşilırmak) sakini Kıbrıslı Türklerle işbirliği içerisinde “Erenköy Barikatı’nın” açılması için dün Pirgo’da “barışçıl” bir protesto gösterisi yaptıklarını yazdı.

Bölge sakinlerinin Pirgo meydanında toplandığını yazan gazete, Kıbrıslı Türklerin de Erenköy’e gitmek için buradan geçtiklerini belirtti.

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Erenköy barikatının açılması isteğini benimsemekte olduğunu ve bu gidişata yönelik çabalarını sürdüreceğini söylediğini iletti.

Anastasiadis’in bu güvencesinin, Poli Hrisohus Belediye Başkanı Angelos Georgios Odisseos’a gönderdiği yanıt mektubunda yer aldığını yazan gazete, mektubun, Rum Başkanlık Sekreteri Pandelis Pandelidis tarafından imzalandığını kaydetti.

Gazete, mektupta, konunun geçmişte 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun gündemine getirildiğini, şimdi ise yeniden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve sınır kapılarıyla ilgili yetkili teknik komitenin gündemine getirildiğinin dile getirildiğini belirtti.

Gazeteye göre, Anastasiadis mektubunda, sınır kapılarının açılması konusunun sürekli ve denetim gerektiren bir süreçten ibaret olduğunu ve hükümetin bu çerçevede, Erenköy barikatının da en kısa zamanda açılmasının mümkün hale gelmesi için çabalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Gazete, mektubun Pomo ile Aşağı Pirgo-Dillirga muhtarlarına da iletildiğini, öte yandan Pomo, Aşağı Pirgo Dillirga muhtarları ile Poli Hrisohus belediye başkanının ise birkaç gün önce Erenköy barikatının açılması konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup gönderdiklerini anımsattı.

Öte yandan gazete, Kıbrıslı Türklerin 112 minibüsle Yeşilırmak kapısından geçerek Erenköy’e gittiklerini aktardı.

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, AKEL ile Rum Ekologlar ve Çevrecilerin ise Erenköy barikatının açılması için düzenlenen ortak etkinliğe destek belirttikleri ifade edildi.

Haber, Simerini gazetesinde “Erenköy Barikatının Açılmasını İstiyorlar”; Alithia’da “Erenköy Barikatının Açılması İçin Çabalar”; Haravgi’de ise “Erenköy’ün Açılması İki Toplumlu İstek” başlıklarıyla yer aldı.