Kıbrıs Türk tarafının toprağın çözümünü belirleyecek hattın, yani Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin idari sınırının düz olmasını istediği, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de bu yaklaşıma katıldığı iddia edildi.

Fileleftheros “Kıbrıslı Türkler Haritada ‘Düz Çizgi’ İstiyor” başlıklı haberinde Eide’nin, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin idari sınırının düz olması, girinti-çıkıntılar olmaması yaklaşımının müzakerelerin sonuca ulaşmasını kolaylaştıracağı görüşünde olduğunu yazdı.

Kıbrıs Türk tarafının bu yaklaşımının iade edilecek toprak oranı ve bölgelerle alakalı olduğu görüşünü dile getiren gazete bugüne kadar oran ve bölgelerin görüşülmediğini, sadece tarafların karşılıklı taleplerine dair faydalı sonuçlar çıkaracak kriterlerin ele alındığını belirtti.

“Hattın düzleştirilmesi tezi, Türk tarafının Rum tarafına iadesini uygun bulmadığını söylediği Omorfo’yla (Güzelyurt) ilgili olabilir” ifadesini kullanan gazete Toprak başlığında birçok özlü anlaşmazlık var olduğuna dikkat çekerek nedenlerini özetle şöyle sıraladı:

“1-Kıbrıs Rum tarafı haritanın Annan planındaki orandan fazla olması gerektiğini savunuyor. Yani Annan planında öngörülen yerler dışında başka yerleri de içermesini istiyor. Türk tarafı toprakla ilgili olguların 2004’ten bu yana değiştiğini ve Annan planı üzerinde tartışılamayacağını belirterek, daha az topraktan söz ediyor.

2-Rum tarafı iade edilecek toprağın mümkün olduğunca çok kişinin Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönmesine olanak sağlaması, geriye kalanlar için Kıbrıs Türk idaresindeki bölgede sınırlama olmaması gerektiğini savunuyor. Hedef, en az 100 bin kişinin Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiği idaresi altında geri dönmesidir.  Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin sarih toprak ve nüfus çoğunluğuna sahip olması gerektiği tezinde ısrar ediyor. Bu Kıbrıslı Rumların geri dönüşünü kısıtlayan bir yaklaşımdır. Dahası, Kıbrıslı Rum aritmetiğini kabul edemeyeceğini iletiyor.

3-Omorfo (Güzelyurt) meselesinin Kıbrıs Türk tarafının müzakere kozu mu yoksa kırmızı çizgisi mi olduğu süreç içerisinde ortaya çıkacak. Başkan Anastasiadis Omorfo olmadan Toprak’ta anlaşmaya varılamayacağını, Kıbrıs Türk tarafının sızdırdığı;–işgal altında olmayan- ara bölgenin ve kapalı Maraş’ın iadesini kabul etmeyeceğini iletiyor. Rum tarafı Toprağın mülkiyetle birlikte müzakere edilmesi gereğinde ısrar ediyor, Kıbrıs Türk tarafı buna itiraz ediyor.”