Kiprianu’nun, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü Türkiye ziyareti ve açıklamaları Rum basınında geniş yer aldı.

Haravgi “Ankara Garantiler Konusunu Konuşuyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kiprianu’nun Güney Kıbrıs’a dönüşünde İstanbul izlenimlerini basınla paylaşırken “AKEL’in İstanbul ziyareti hedeflerini başardı” dediğini yazdı.

Habere göre, İstanbul’da yaptığı görüşmelerde, “Türkiye’nin güvenlikle ilgili konularda bugünkünden daha farklı bir rol oynamak istediğinin açık olduğunu” söyleyen Kiprianu “Bu meselelerde her iki tarafın da kabul edeceği bir uzlaşı yaklaşımının mümkün olup olmadığının ortaya çıkması için bir diyalog yapılmasına olanak bıraktılar” dedi.

“HEDEFLERİMİZİ BAŞARDIK, ALDIĞIMIZ MESAJLAR TAKTİK  BELİRLEMEMİZE YARDIMCI OLACAK”

Ziyarette, belirledikleri hedefleri başardıklarını ve Rum tarafının, Rum Ulusal Konseyi’nde belirlenen ezeli tezlerini Türk yetkililere anlattıklarını kaydeden Kiprianu, aldığı mesajların Rum tarafının, taktik ve müzakerelerin devamı için yapılması gereken öze ilişkin icraatlarını belirlemesine yardımcı olacağına işaret etti.

Andros Kiprianu “Türkiye, güvenlikle ilgili meselelerle, yani bizim anladığımız şekliyle garantiler ve askersizleştirme ile daha çok ilgileniyor görünüyor” dedi. Türkiye’nin garantileri müzakere konusu edip etmediği sorusuna olumlu cevap veren Kiprianu “Bu meselelerin uygulaması müzakere masasında ortaya çıkacak. Aldığımız bu mesajlar gerçekleşmezse, Kıbrıs sorununun çözümüne ilerleyemeyeceğimizi onlar da, biz de anlamalıyız” dedi.

Gazete, Kiprianu’nun dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ı telefonla arayarak temasları hakkında bilgi verdiğini yazdı.

KİPRİANU’DAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMALARINA İZAHAT

Habere göre, Çavuşoğlu’nun Dimitris Hristofyas’ın adını da kullanarak, “AKEL’de de olgular değişti, şu anda partinin tavrı farklıdır” sözü sorulan Kiprianu, AKEL Genel Sekreteri şu cevabı verdi:

“Gazeteciler Sayın Çavuşoğlu’na, İstanbul’a neden Anastasiadis veya DİSİ’yi değil de AKEL’i ve Andros Kiprianu’yu davet ettiğini netleştirmesi için baskı yaptı. Yıllara dayanan tanışıklık, dostluk ilişkileri olduğunu söyledi ve AKEL’in oynadığı role işaret etti”

Politis, manşet haberine “AB Üzerinden Garantileri Ankara da Konuşuyor… Sistem Çerçevesinde Değişikliği Müzakere Etmeye Hazır Görünüyor… Andros: Hedeflerimizi Başardık” başlık ve spotlarını attı.

Gazete, Kiprianu’nun İstanbul temaslarından ortaya çıkan en önemli şeyin “Ankara’nın garanti sisteminin çerçevesinde, Güney Kıbrıs’ın üyesi olduğu AB’nin de katılımını göz ardı etmeden,  değişiklik yapılmasını görüşme niyeti olduğunu” iddia etti.

Türk yetkililerin “Kıbrıs sorununun çözüm zamanı geldiğini anladıkları ve Türkiye’nin, edineceği faydaları anlayıp,  bu meseleleri kapatmak istediği mesajı verdiklerini” öne süren gazete, “Türk tarafının, Andros Kiprianu tarafından ortaya konulan noktalardan hiçbirine itiraz etmeyip, sadece garanti sisteminin değiştirilmesi görüşmelerinde söz hakkı istemesi bu yaklaşımın göstergesidir” ifadesini kullandı.

“ÇAVUŞOĞLU, MÜLKİYET İLE TOPRAĞIN BAĞLANTILI OLDUĞUNU KABUL ETTİ”

Kıbrıs sorununun garantiler dışındaki yönlerinin görüşülmesi sırasında Çavuşoğlu’nun, mülkiyet ve toprağın birbirleriyle bağlantılı olduğu konusunda Kiprainu’yla hemfikir olduğunu belirten gazete, “Bunun istisnai bir önemi var. Türkiye bugüne kadar bunu kamuoyu önünde kabul etmek istememişti” vurgusunu yaptı.

Gazete, Kiprianu-Çavuşoğlu görüşmesi ve devamındaki yemek sırasında konuşulanlar hakkında “güvenilir kaynaktan” edindiği bilgileri özetle şöyle aktardı:

“TÜRKİYE SADECE GARANTİ VE GÜVENLİK MÜZAKERELERİNDE ROL İSTİYOR”

“Ankara Kiprianu’ya açıkça, Kıbrıs’taki iki tarafı tatmin edecek bir çözümün kendisini de tatmin edeceğini, müzakere sürecinde kendisinin doğrudan rol sahibi olmak istediği tek konunun garantiler olduğunu söyledi. Öğrendiğimize göre bu Çavuşoğlu-Kiprianu görüşmesinin başlıca görüşme konusuydu. Kiprianu, Kıbrıs Rum tarafının somut önerilerini Çavuşoğulu’na aktardı.

“KIBRIS NATO’YA ÜYE DEĞİL GARANTİLER AB’DEN GELSİN”

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kiprianu’ya Türkiye’nin Türk garantilerinin bugünkü şekliyle devamında ısrar etmediğini de söyledi.  Çavuşoğlu’nun yemek sırasında NATO’nun garantilere katılması konusuna değinirken Kıbrıs’ın NATO üyesi olmadığını, garantilerin Kıbrıs’ın da üye olduğu AB’den gelmesinin daha iyi olacağını söylemesi çok ilgi çekici. Ankara’nın AB’ye yaklaşımına verdiği önemi yeniden vurgulayan bir şey.

“ANKARA 4’LÜ VEYA 5’Lİ KONFERANS KONUSUNU AÇMADI”

Ankara, çözümün zaman sınırı konusunda Kiprianu’nun Mayıs’tan ve Kıbrıs’taki seçimlerden önce çözüm öngörmediği açıklamasından rahatsız görünmedi. 4’lü veya 5’li konferans konusunu da açmadı.  Kiprianu çözümün ekonomik yönü ve Türkiye’nin katkısı konusunu da gündeme getirdi. 
Türk tarafı maliyetin bir kısmını üstlenme niyetinde göründü ancak zamanın kısıtlı olması nedeniyle bu mesele derinlemesine görüşülemedi.

“ÇÖZÜMÜN İLK GÜNÜ HASSASİYETİMİZE ANLAYIŞ GÖSTERDİ”

Ankara ayrıca, Rum tarafının çözümün ilk gününe verdiği öneme de anlayış gösterdi. Lefkoşa, bu konuyu hiyerarşinin en üst noktasına koyuyor. Başarılabilirse, halkın önüne konulacak çözümün Annan planında olduğu gibi zamansal belirsizlikler içermemesini, örneğin işgal askerlerinin çekilmesi, yeşil hat toprağının iadesi ve diğer kritik noktaların çözülmüş ve çözümün ilk günü hazır olmasını istiyor. Çavuşoğlu bu meselelere anlayışla yaklaştı ve bütün kurumların çözümden sonra değil, çözüme kadar tamamen hazır olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Türk tarafının, geçmişteki anlaşmazlıklarına rağmen Mustafa Akıncı’ya tamamen güvendiğini ve onu desteklediğini açıkça söyledi.

“TÜRK YETKİLİLERE, DİREKT İRTİBAT HATTI KURMA ARZUMUZU İLETTİK”

Kiprianu, Larnaka Hava Limanı’nda yaptığı açıklamada, ‘Türk yetkililerle, aramızda direkt irtibat hattı bulunması arzumuzu da görüştük. Kendilerine iletmek isteyeceğimiz önemli konular çıkarsa böyle bir iletişim hattı olmasını önemli buluyoruz. Umarım bu iletişimi başarabiliriz. Türk Dışişleri Bakanı, yaptığımız bu görüşmelerin devamı arzusunu dile getirdi” dedi.

Kiprianu dün Başkan Anastasiadis’i telefonla arayarak İstanbul temasları hakkında bilgi verdiğini, bugün Türk mevkidaşı ile görüşecek olan Yunanistan Dışişleri Bakanı ile de görüşüp kendi temaslarını aktardığını anlattı.”

ANASTASİADİS’E DETAYLI BİLGİ SALI VEYA ÇARŞAMBA GÜNÜ

Alithia “Davutoğlu’nun Mesajları Başkan’a… Anastasiadis-Andros Görüşmesi Salı veya Çarşambaya… N. Kocas Türkiye’de Garantileri Görüşüyor” başlıklı haberinde Kiprianu’nun Larnaka Hava Limanı’nda yaptığı açıklamada “Türk Başbakan bize, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra, bölge kalkınmasına katkı koymak için Yunanistan ve Kıbrıs’la bir işbirliği olmasına ilgi duyduğunu söyledi” dediğini de yazdı.

Habere göre dün sabah Anastaiadis’i telefonla arayarak İstanbul temaslarıyla ilgili bilgi verdiğini anlatan Kiprianu, Anastasiadis’e detaylı bilgilendirmeyi Salı veya Çarşamba günü yapacak.

Fileleftheros haberi “İlk Kez Garantileri Müzakere Konusu Yapıyor… AKEL Genel Sekreteri Türk Hükümetinin Tavrını Olumlu Buldu… İstanbul’dan Temkinli İyimser Döndü” başlığıyla aktardı.

Simerini “Andros’un Bavulunda Türk Oyunları… AKEL Genel Sekreteri İstanbul’dan Mesajlarla Döndü… Komşular Güvenlik ve Garanti Konularında Söz İstiyor” başlıklı manşet haberinde Türkiye’nin Akıncı’yı desteklediği ancak garanti ve güvenlik konularında söz sahibi olmak istediğini vurguladı.