Fileleftheros haberi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü ‘Tatile Gidiyor’…

Dönüşümle Pin Pon… Ankara ‘İşlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti’ tezini Yerleştirmeye Çalışıyor… Lefkoşa Meselenin Tartışma Konusu Olmadığını İletiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Türkiye’nin ‘işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti’ söyleminin Kıbrıs sorunundaki diplomatik seferberliği çerçevesinde olduğunu ve bu söylemi resmi taleplerine yükselttiğini yazan gazete bunun müzakere masasında da ortaya çıkacağını, iki eşit kurucu devlet kurulması tezinin, çözümden sonra da geçerli olması halinde KKTC’nin idari işlemleri aracığıyla ete kemiğe bürüneceği görüşünü ortaya koydu.

Gazete Türk tarafının, çoğunluğu Türkiye ile KKTC arasında olan bütün anlaşmalarının ‘önceki işlemler’ listesine girmesini ezelden beridir istediğini, hedefinin de, Kıbrıs Türk oluşturucu devletini KKTC’nin dönüşümü olarak göstermek olduğunu belirtti.

“Dönüşüm meselesi peşinen bir anlaşma ile netleştirilmezse daha sonra tamiri mümkün olmayacak büyük etkiler yapacağı” ifadesini kullanan gazete Rum Yönetimi’nin bu hareketleri yakından izleyip not ettiğini belirtti.

Habere göre, Rum siyasi partilerinin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” konusundaki kaygılarını değerlendiren Sözcü Nikos Hristodulidis “Bunun artık bitmesi lazım çünkü hükümet açısından tartışma konusu olmadığı nettir” dedi.  Hristodulidis “tek başına 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne atıfta bulunduğunu” savundu.

“BU KONUNUN EN NET OLDUĞU VE TARTIŞMA KONUSU OLMAYAN BELGE 11 ŞUBAT ORTAK AÇIKLAMASIDIR”

Çözüm çabaları başladığından beri, dört resmi belge bulunduğunu, bunların 1977-79 Doruk Anlaşmaları, 8 Temmuz 2006 Anlaşması ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması olduğunu söyleyen Hristodulidis “Bu belgelerden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne tek atıfta bulunan, bize göre net olan ve tartışma konusu olmayan belge 11 Şubat Ortak Açıklamasıdır” dedi.

Aynı gazete “Partiler… Çözüm Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti Aracılığıyla… Fileleftheros’un Haberi Tartışmayı Körükledi” başlıklı haberinde, Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü olmaması için müdahalede bulunduğu” haberi üzerine Rum tarafında başladığını yazdı, bu çerçevede siyasi partilerin yaptığı açıklamalara yer verdi.

AKEL: “BİZİM İÇİN DÖNÜŞÜM OLMAZSA OLMAZDIR”

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Bizi ilgilendirmesi gereken şey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün kesin olacağını güvence altına almak için müzakere masasında uğraşmaktır. Bizim için bu konu (dönüşüm) olmazsa olmazdır yani Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü öngörmezse çözümü kabul etmemiz söz konusu değildir” dedi.

DİKO: “BAŞKAN YA NİYETİ ANLAMADI YA ANLADI VE HALKI YANILTIYOR”

DİKO Basın Bürosu Müdürü Yorgos Yeorgiu özetle şunlara işaret etti:“Türkiye, en resmi ancak meydan okuyan tarzda AB’den, Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini ve Avrupa müktesebatından daimi sapmalar istedi. Yani, Başkan Anastasiadis’in güya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ve devamıyla ilgili yakınlaşmalar veya karşılıklı anlayışlarla ilgili açıklaması 48 saat dayanmadı. Ya Başkan Türk tarafının gerçek niyetini anlamadı ya da anladı ve halkı yanıltıyor.”

EDEK İkinci Başkan Yardımcısı Marinos Theodoru Fileleftheros’un ilgili haberinin endişelerini artırdığına işaret ederek, Türkiye’nin şu ana kadarki tavır ve davranışının da işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti ifadesinin yer aldığı 23 Haziran 2014 belgesinin de malum olduğunu söyledi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis de “Büyük önem taşıyan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı konusunda Türk uzlaşmazlığı halen aşılmamış görünüyor” dedi.

Alithia haberi manşetten “Hükümet Tartışmaları Gereksiz Buluyor… Tasfiye Değil Dönüşüm... Hristodulidis: Bir Çözümde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü Kesindir” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Rum Sözcü Hristodulidis’in Limasol’a bağlı Pahna köyünde EOKA’cı Nikos Sofokleus için düzenlenen anma töreninde söylediği “Çözüm olması halinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal devlete dönüşüp dönüşmeyeceği tartışma konusu değildir çünkü bu kesindir” sözünü öne çıkardı.

OMİRU “DÖNÜŞÜM ÇÖZÜM ANLAŞMASINDA DA ANAYASADA DA NET OLMALI”

Aynı gazete “Dönüşüm Net Olmalı” başlıklı haberinde ise Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hukuki, siyasi ve kurumsal açıdan net şekilde korunması şarttır. Kıbrıs Cumhuriyeti üniter devletten federal devlete dönüşecek. Bunun, Kıbrıs sorununa bulunacak herhangi bir anlaşmada ve devletin işleyişinin tabi olacağı anayasada net olması gerekir” dediğini yazdı.

Politis “Çözümsüzlük Herkese Zarar Verir… Andros Kiprianu’nun Türk Hükümetine Mesajı” başlıklı haberinde partisinin “Lefkoşa, Girne ve Mağusa” adaylarının tanıtımı için Limasol’da düzenlenen etkinlikte konuşan Kiprianu’nun konuyla ilgili açıklamasına geniş yer verdi.

KİPRİANU “BU TÜR TEZLERDE ISRAR EDERLERSE ÇÖZÜM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Gazete Kiprianu’nun Türkiye’ye şu mesajı verdiğini yazdı: “Bu tür tezlerde ısrar ederlerse Kıbrıs sorununun çözülmesi söz konusu değildir ve elbette hem bizim için olumsuz etkileri olacak hem de Türkiye için. Türkiye bölgedeki konumunu gerçekten iyileştirmek istiyorsa, bölgede oynamak istediği rolü oynamasına olanak tanıyacak perspektiflerin yaratılmasını istiyorsa, Kıbrıs sorununun çözümü için bizimle, ilkeler temelinde işbirliği yapması gerektiğini anlamalıdır.”

Simerini Rum sözcü ve siyasi partilerin açıklamalarını geniş ölçekte yansıttığı haberine “Partilerden ‘Dönüşüm’le İlgili Yoğun Kaygı ve Tepki… Hükümet Sözcüsü Kıbrıs Sorununa Bulunacak Bir Çözümde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü Olacağı Tartışma Konusu Değildir… Türkiye Ortamı Zehirliyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.